Lezersbrief

‘Over welke woningen voor leerkrachten heeft de wethouder het?’

Saskia Meiland, docent basisonderwijs, vraagt zich in deze ingezonden brief af waar de beloofde woningen voor leerkrachten in Amsterdam zijn.

Saskia Meiland
null Beeld ANP
Beeld ANP

Ik werk sinds augustus 2017 in het basisonderwijs in Amsterdam. Ik ben opgeleid als docent geschiedenis, maar kon geen werk meer vinden in het voortgezet onderwijs. Sinds 2016 volg ik de deeltijdopleiding pabo en ik kon meteen aan de slag in Amsterdam als leerkracht.

Ik reisde vanuit Doetinchem naar Amsterdam. 's Morgens stond ik om 04.00 uur op, zat om 05.30 uur in de trein en om 07.30 uur was ik op school. Dit heb ik een jaar volgehouden, maar ik was kapot. Ook heb ik zelf nog twee kinderen die op de basisschool zitten en die mij nauwelijks meer zagen, omdat ik dagelijks om 18.00 uur of 18.30 uur thuiskwam.

Mij werd verteld dat er een voorrangsregeling voor woningen voor leerkrachten zou komen, dus trok ik met mijn kinderen in bij familie in Duivendrecht. Ondertussen reageer ik wekelijks via Woningnet op woningen in bijna tien steden in en rondom Amsterdam. Mijn twee zonen zitten sinds augustus 2018 in Zuidoost op de basisschool.

Leeftijdsdiscriminatie

In de media (NOS, Het Parool) las ik dat er via de voorrangsregeling woningen worden verhuurd aan startende leerkrachten tot 27 jaar. Waarom is er sprake van een leeftijds- grens, oftewel leeftijdsdiscriminatie? Volgens mij heb je leerkrachten van alle leeftijden (nodig).

Op de website van het Breed Bestuurlijk Overleg werd gesproken over een stichting die bemiddelt voor woningen ten behoeve van leerkrachten. Ondanks mijn regelmatige mails naar deze stichting werd mij steeds voorgehouden dat er geen sociale huurwoningen beschikbaar zijn en dat dit ook niet zal veranderen.

Dit vind ik heel raar, gezien het toenemende tekort aan leerkrachten in de regio Amsterdam. Ook het feit dat ik steeds een standaardmail terugkrijg van deze stichting, bevestigt mijn vermoeden dat deze stichting niet echt actief bezig is voor alle leerkrachten.

Toch las ik afgelopen vrijdag weer in Het Parool, bij monde van wethouder Onderwijs Marjolein Moorman, dat er met voorrang sociale huurwoningen komen voor leerkrachten. Ik toog meteen weer naar de website van de gemeente voor professionals in het sociaal domein en wil u niet onthouden wat er op die website vermeld staat: 'Er zijn op dit moment geen reguliere sociale huurwoningen die met voorrang worden aangeboden aan Amsterdamse onderwijs- en zorgprofessionals.' (bron: amsterdam.nl)

Waarover heeft wethouder Moorman het dan, welke sociale huurwoningen worden met voorrang aan leerkrachten aangeboden? Als ze werkelijk bestaan, houd ik me aanbevolen.

Saskia Meiland, docent basisonderwijs, Duivendrecht

Meer over