Lezersbrieven

Opinie: ‘Zet lawaaipaal in tegen motorenherrie’

Dit zijn de ingezonden brieven van dinsdag.

Het Parool
null Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Lawaaipaal

In Het Parool van afgelopen donderdag beschrijft Kune Burgers op inzichtelijke wijze de moeizame strijd tegen het motorenlawaai. Er is overlast, er is wet- en regelgeving, maar niemand doet wat. Te weinig capaciteit.

Ik weet dat er in Rotterdam een proef is met een decibelmeter met camera. Een lawaaipaal. Wellicht een eerste zet in een lange strijd tegen geluidsoverlast door motoren?
Janwillem Witsen Elias, Amsterdam

Rentestand

Een schrikbeeld waarin iedereen wacht met besteden omdat producten morgen goedkoper zijn dan vandaag, met als gevolg dat de hele economie inzakt. Dat is volgens onder andere Het Parool van donderdag (Dirk Waterval) de reden waarom de Europese Centrale Bank de rente laag wil houden, met onder andere idioot hoge huizenprijzen als gevolg.

Ik geloof daar helemaal niets van. Het is in de geschiedenis nog nooit voorgekomen. Als dat zo was, moet er ooit een periode geweest zijn waarin er zowel deflatie en tegelijkertijd werkloosheid was met oorzakelijk verband (en niet als gevolg van eenzelfde oorzaak).

De BIS in Basel, een gezaghebbende bank die onder andere ook over internationale rekenregels van bankboekhoudingen gaat, heeft daar eens onderzoek naar gedaan. Daaruit bleek dat zo’n correlatie in de laatste anderhalve eeuw één keer is voorgekomen, maar met een, volgens mij, hoogst onwaarschijnlijk oorzakelijk verband. Dat was in de crisisjaren dertig van de vorige eeuw.

Niemand maakt mij wijs dat er toen niets gekocht werd uit hoop op verdere prijsdalingen. Er was toen gewoon geen geld. Niet bij consumenten en ook niet bij de fabrieken. Alles is toen verspild aan lucht in aandeelkoersen.

Bij aandelen komt het trouwens wel regelmatig voor dat een ingezette daling leidt tot een selffulfilling prophecy van nog verder instorten van die koers. Het lijkt wel of het ECB-bestuur die ervaring nu ook projecteert op gewone producten.

Uiterst bedenkelijk als dat echt zo is.
Arko van Setten, Amsterdam

Vakantie koning

Ik heb een andere mening dan Petra de Graaf en vind dat de koning en de koningin niet méér hebben kunnen doen dan zij nu gedaan hebben wat Peter R. de Vries en de ramp in Limburg betreft.

Het heeft weinig zin om dan verder thuis te blijven. Of zouden er landgenoten zijn die hun vakantie opofferen en gaan helpen in Limburg? Laten we niet kleingeestig zijn en de koning en zijn gezin een vakantie met elkaar gunnen.
Anneke Schönehage-Eekhout, Badhoevedorp

Duitsland

Het is bizar dat wij voorlichting over onze coronasituatie uit Duitsland moeten krijgen. Terwijl onze eigen regering het heeft over ‘we zijn er bijna’, vindt Duitsland de Nederlandse coronasituatie uitermate bedreigend. Waar blijven de Nederlandse gezagdragers?
Maarten Racz, Enschede

Meer over