Opinie

Opinie: ‘Willen Amsterdammers echt windmolens?’

Enthousiasme voor windmolens in de wijken waar ze komen? Drie VVD’ers geloven er niets van. Ze betwijfelen of de juiste vragen wel zijn gesteld.

Roel Schiffers en Frans van Vliet en Stijn Nijssen
Windmolens op windpark Wieringermeer, de schrik van IJburg. Beeld ANP
Windmolens op windpark Wieringermeer, de schrik van IJburg.Beeld ANP

Het onderzoeksbureau OIS publiceerde onlangs een draagvlakonderzoek naar de steun voor windmolens. Daaruit bleek dat in de wijken waar windmolens moeten komen 56 procent van de bewoners er ‘razend enthousiast’ over is, zoals ook zaterdag gemeld in Het Parool. Ook bleek in heel Amsterdam 65 procent voor windmolens te zijn. Wij vragen ons af of deze cijfers het juiste beeld schetsen.

Het WOB-verzoek van Marlein Bong over het draagvlakonderzoek geeft een inkijkje in de wijze waarop dit onderzoek is uitgevoerd. Het blijkt dat de eerste concepten van een genuanceerde interviewleidraad aangepast zijn, en geredigeerd naar een meer suggestieve wijze van vragen stellen. Ook valt op dat Amsterdammers die tegen windmolens zijn in interne mailwisselingen nimby’s genoemd worden. Wij hebben dan ook flinke zorgen of een onderzoek als dit nog wel genuanceerd is en een eerlijk en compleet beeld geeft.

Zoals gezegd zat in de concept­vragen nuance, zoals: ‘Bent u voor windmolens, ook al geven deze overlast voor de bewoners?’ De daadwerkelijk gestelde vraag was vrij zwart-wit: ‘Bent u voor windmolens?’ Er zijn mensen die hebben geantwoord: ‘Ja, ik ben voor windmolens.’ En hebben vervolgens in de toelichting aangegeven: ‘Mits alleen in het Havengebied.’ Tot onze verbazing blijken deze antwoorden opgeteld te zijn bij de categorie ‘voorstanders’.

Deze ‘toelichtingen’ beslaan maar liefst 387 pagina’s. Uit het WOB-verzoek bleek ook dat OIS aan het college van GroenLinks en D66 voorstelde om deze ‘toelichtingen’ te analyseren. Logisch, want deze 387 pagina’s aan ‘toelichtingen’ geven een beter beeld van wat de mensen echt willen. Echter is het college niet ingegaan op dit voorstel – het waarom laat zich raden – waardoor het ongenuanceerde cijfer van 65 procent voorstanders van windmolens is ontstaan.

De gevolgen hiervan zijn groot. Want met een positief draagvlakonderzoek in de hand, kon het college bij de provincie proberen af te wijken van de minimale afstand van 600 meter tussen windmolens en woningen. En zonder dit positieve draagvlakonderzoek, kan het door dit ­college gewenste aantal van 17 windmolens in Amsterdam niet worden neergezet.

We vinden dat het draagvlakonderzoek een verkeerd beeld geeft van wat er leeft bij bewoners. Onze oproep aan wethouder Van Doorninck (GroenLinks) is dan ook: laat dit onderzoek overdoen door een onafhankelijk onderzoeksbureau, en doe recht aan de nuance. Want de energietransitie, die is niet zwart-wit.

Roel Schiffers (VVD-lid IJburg), Frans van Vliet (VVD-lid stadsdeelcommissie Oost), Stijn Nijssen (VVD-gemeenteraadslid)

Meer over