Opinie: ‘Wéér een plek voor kinderen uit arme gezinnen minder’

Dit zijn de ingezonden brieven van vandaag. Ook een bijdrage leveren? Lees hier hoe dat kan.

Het Parool
null Beeld Getty Images/EyeEm
Beeld Getty Images/EyeEm

‘Wéér een plek voor kinderen uit arme gezinnen minder’

‘Het doet niet onder voor een Zweeds boothuisje.’ ‘De locatie verkoopt zichzelf.’ ‘Het wil de buurtfunctie behouden.’ Zo wordt nieuwe pizzeria Boothuis aan de Sloterplas omschreven in Het Parool van 5 juli. Voor hen met een wat korter geheugen: op de plek van Boothuis was tot zeven jaar geleden een Gemeentelijk Watersportcentrum gevestigd. Amsterdamse kinderen, vooral uit Nieuw-West, konden daar de beginselen van zeilen leren of gewoon een heerlijke week op het water hebben. Tenminste, tot overijverige stadsdeelbestuurder Achmed Baâdoud besloot deze voorziening op te heffen en het centrum te privatiseren.
Het resultaat: een plek waar kinderen uit gezinnen met een smalle beurs terechtkunnen minder. Treurig.
Henk Jan Gortzak, Haarlem

‘Wat een elitair en snobistische boekenlijst van Het Parool’

Over de top 36 vakantieboeken in Het Parool van 7 juli zou ik graag iets willen zeggen. Michael Robotham, Brian Freeman, Harlan Coben, Samuel Bjørk, Stefan Ahnhem, Lars Kepler, Jussi Adler-Olsen, Yrsa Sigurdardóttir: zomaar wat namen van schrijvers van literaire thrillers die met elk boek miljoenen lezers trekken, die het afgelopen jaar een boek publiceerden én die niet op de lijst van Het Parool staan. Die lijst is gevuld met één thriller en verder non-fictie, romans, biografieën, dagboeken en zelfs een dichtbundel. Van de meeste auteurs heb ik nog nooit gehoord. Ik vind het een vreselijk elitair en snobistisch lijstje. Maar dat komt vast omdat ik de verkeerde boeken lees.
Jan Rob Dijkstra, Winsum

‘Boeren sympathiek? Hun actie is stuitend’

Als de boeren het een week volhouden, zijn de schappen leeg. Het klinkt als een uiterst sympathieke prestatie van de boeren, maar het is gewoon stuitend gedrag. Boeren willen de consumenten treffen via de lege schappen in de supermarkten, omdat die consument niet bereid is om meer te betalen.

Wanneer leren de boeren eens dat zij de macht uit handen hebben gegeven aan de grote agrarische ondernemingen, banken en dienstverleners? En dat boeren en consumenten samen bepalend kunnen zijn voor hun schappen en prijzen in de supermarkten? Ik zie de vergelijking met Schiphol, want waarom moet Schiphol zo groot zijn en daardoor zo veel meer schadelijk voor de woon- en leefomgeving?

Henk Hospers, Amsterdam

Meer over