Opinie

Opinie: ‘Studenten Filmacademie opgeleid tot werklozen? Een gemakzuchtige uitspraak van Van den Ende’

null Beeld Getty Images/EyeEm
Beeld Getty Images/EyeEm

Dit zijn de ingezonden brieven van vandaag. Ook een bijdrage leveren? Lees hier hoe dat kan.

Het Parool

‘Wat een gemiste kans om Oekraïne geen Navo-lid te maken’

Wat een gemiste kans om Oekraïne geen Navo-lid te maken. Nu kan Poetin zomaar binnenvallen en beperken de Navo-landen zich tot het sturen van wapens of cyberspecialisten. Als Oekraïne lid van de Navo zou zijn zou Poetin zich wel hebben ingehouden. Poetin is echt niet onder de indruk van sancties. Alleen grof geweld kan hem nog stoppen. Iedereen begrijpt dat dit een bloedbad kan worden. Maar daarna zullen de Navo-landen ongetwijfeld klaar staan met hun veroordeling van het geweld. Zoveel naïveteit wekt geen vertrouwen bij de burgers van Europa.
Ellen Govers, Amsterdam

‘Amsterdam zou in 2022 geen fietsburg meer kunnen aanleggen? Kom nou!’

Door een nieuwe fietsbrug ten oosten van Paradiso naar de Stadhouderskade aan te leggen, kunnen de uitvoerig in Het Parool gemelde zeer gevaarlijke verkeerssituaties op de overbelaste museumbrug voor het Rijksmuseum en de bijbehorende kruising op de Stadhouderskade aanzienlijk verbeterd worden.

Door zo’n nieuwe fietsbrug kan de dit najaar geplande verbouwing van het Max Euweplein plaatsvinden zonder het bijbehorende storende en onveilige fietspad over dit plein. Het krijgt dan de rust, veiligheid en sfeer die dit aan schaakkampioen Max Euwe gewijde plein verdient. Als gevolge hiervan kan het openbaar schaakbord naar het midden van het plein, waardoor de mogelijkheid ontstaat om aan alle kanten van het plein de terrassen uit te breiden.

Door de plannen te combineren, worden twee vliegen in één klap gevangen. Probleem museumbrug en probleem vernieuwde schaakplein Max Eeuwe in één keer aanpakken vergt veel inzicht en durf van de gemeente Amsterdam. Maar, Amsterdam de stad van 1200 bruggen, zou in 2022 geen fietsbrug meer kunnen aanleggen? Kom nou!
Jan Zuidervaart, Amsterdam

‘Wat er ook gebeurt in het Oosten, wij Paroollezers hebben gelukkig Derk Sauer’

Wat er ook gaat gebeuren in het Oosten, wij Paroollezers hebben gelukkig Derk Sauer. Een zeer geruststellende gedachte!
Alexander Plas, Naarden

‘De opmerking van Van den Ende over de filmacademie is te ondoordacht’

Naar aanleiding van het interview met Joop van den Ende in Het Parool van 22 februari moet mij als directeur van de Nederlandse Filmacademie van het hart dat de opmerking van Van den Ende dat de Nederlandse Filmacademie zou opleiden ‘tot hoe je een uitkering moet aanvragen, niet hoe je een zaak opbouwt’, iets te gemakkelijk en te ondoordacht gesteld is.

Ik kan natuurlijk wijzen op het feit dat ruim 90 procent van onze studenten binnen een jaar na afstuderen werk heeft in het vak waarvoor het diploma is behaald. Op de lange reeks van prijzen, nationaal en internationaal, die ons eindexamenwerk wordt toebedeeld, tot recentelijk een Oscar aan toe. Liever wijs ik op het feit dat in de afgelopen tien jaar dat ik directeur ben van de Filmacademie, ik Van den Ende nooit heb gesproken, hij zich nooit op de academie heeft vertoond om zich van actuele ontwikkelingen op de hoogte te stellen, of met mij of mijn collega’s een gesprek aan te gaan over datgene waarover Van den Ende naar eigen zeggen wel een mening heeft. In die tien jaar heeft de tijd hier niet stilgestaan.

De opmerking van Van den Ende is nu slechts een gemakzuchtige uitspraak, een platitude die grenst aan gebrek aan respect, die de Filmacademie op geen enkele wijze verdient. De studenten niet, de medewerkers niet. Als Van den Ende een mening heeft over de Filmacademie en hoe wij daar het filmvak onderwijzen, dan luister ik daar graag naar, dat respect wil ik hem graag wel betonen, want niemand heeft de wijsheid in pacht. Alles wat ons kan helpen een nog betere opleiding te worden dan we al zijn, nemen we graag tot ons en doen wij ons voordeel mee. Van den Ende weet waar ik zit, heeft mijn nummer en wij gaan dat gesprek graag aan.
Bart Römer, directeur Nederlandse Filmacademie

‘Nee meneer Rutte, in een gaaf land betalen alle mensen belasting’

Tot mijn grote verbazing bestond u het om op 21 februari in Het Parool de uitdrukking ‘we zijn een gaaf en lief land’ te bezigen. Meent u dat nu werkelijk? Ik zou willen zeggen: ‘Dream on,’ al is dat wel wat direct.

In een gaaf en lief land betalen alle mensen belasting naar draagkracht en is niemand boven de wet verheven. Ook wordt aan alle burgers bijgebracht wat het begrip ‘vrijheid’ nu werkelijk inhoud, of je nu op een trekker, in een vrachtwagen of op een elektrische fiets rijdt. Vrijheid en onverschilligheid voor andere burgers zijn twee verschillende dingen. Over of we een lief land zijn, daar zijn de meningen in de wereld nogal verdeeld, lijkt me. Vraag het de Indonesiërs of de tot slaaf gemaakten, om maar een paar voorbeelden te noemen.

Uw kreet lijkt meer op rondlopen met een sticker op uw revers waarop staat ‘Wat ben ik lief hé, stem VVD’, terwijl uw beleid ondertussen twee soorten burgers modelleert. Vermogenden en paupers, dat wordt alsmaar duidelijker. ‘Wat ben ik lief’ is misschien leuk op de tribune bij de Toppers of in de Datsja bij Poetin met Halbe Zijlstra, maar daar houdt het voor mij op.

Nee, meneer Rutte, het is niet de pandemie die onvrede veroorzaakt, het zijn u en uw achterhaalde, maar schadelijke VVD-ideeën, die dit land in tweeën scheuren. Achterhaald omdat uw liberale kapitalisme weigert de door het klimaat gestelde grenzen te aanvaarden en daarnaar te handelen.
Harry Bleeker, Amsterdam

Meer over