Lezersbrieven

Opinie: ‘Scheefwonen? Sociaal wonen! Zodra die huurder vertrekt, gaat die woning de vrije sector in’

Dit zijn de ingezonden brieven van vandaag. Ook een bijdrage leveren? Lees hier hoe dat kan.

Het Parool
null Beeld Getty Images/EyeEm
Beeld Getty Images/EyeEm

‘Een masker voor een glimlach’

Ik stapte maskerloos, zonder kwade opzet, tram 5 in. De conducteur wees me terecht. Geschrokken greep ik naar mijn borstzakje. Geen mondkapje, thuis laten liggen, want ik zou gaan lopen. Ik mompelde ‘sorry’ en stapte uit. Maar toen riep iemand: ‘Meneer, wilt u een mondkapje?’

Het was de conducteur die het vanachter zijn veilige kuchscherm had geroepen. Ik vroeg wat het kostte. ‘Een glimlach,’ zei hij. ‘Ik doe het alleen als ik het idee heb dat een ­passagier per ongeluk geen masker heeft.’
Bert Stok, Amsterdam

‘Gedupeerden van de toeslagenaffaire zijn niet uit de problemen’

Praatjes vullen geen gaatjes! Aan deze uitdrukking moest ik denken na het commissiedebat over de hersteloperatie toeslagenaffaire. De Koning zei in de troonrede dat de afhandeling van de aardbevingsschade in Groningen te lang stroperig is geweest en dat de overheid in de toeslagenaffaire de burgers letterlijk en figuurlijk onrecht heeft aangedaan. In beide gevallen zouden de fouten zo snel mogelijk worden ­hersteld. Dat zou voor de regering absolute prioriteit hebben.
Vervolgens concludeert de Nationale Ombudsman dat ouders vast­lopen in de hersteloperatie en dat de afhandeling te traag verloopt. Staatssecretaris Van Huffelen waarschuwt echter voor ‘onrealistische verwachtingen’. Leed dat in meer dan tien jaar is veroorzaakt, kan niet in korte tijd worden weggenomen. Ergo, de gedupeerde kunnen nog jaren op de blaren zitten!
R. Boeens, Ter Aar

‘Zodra de huurder vertrekt, gaat die woning de vrije sector in’

Scheefwonen? Noem het liever sociaal wonen. Zodra mensen vertrekken uit een socialehuur­woning, gaat die de vrije sector in. Adviseur Colliers is van God los. Ik zal het maar even vergelijken met al die experts op de arbeidsmarkt, die stellen: de uitkeringen zijn te hoog en moeten omlaag, maar nooit de minimumlonen moeten omhoog want die zijn te laag. Huren in de vrije sector van 1805 euro?? Dan moet een hypotheek van eenzelfde orde van grootte toch ook geen probleem zijn, met een subsidie als de hypotheekrenteaftrek nog achter de hand.
Andries Olijslager, Amsterdam

‘Wij moeten niet piepen om de hoge gasprijzen?’

Met afgrijzen las ik in de krant van dinsdag de opmerkingen van mevrouw Minnesma dat wij verslaafd zijn aan gas en dat met name de industrie niet zo moet piepen omdat de gasprijzen nu zo hoog zijn. Ik ben verkoopdirecteur van een middelgrote zuivelproducent en door de hoge gasprijzen lopen wij nu op de rand van de afgrond en met ons andere producenten, met name de glastuinbouw.

Waar haalt mevrouw Minnesma de wijsheid vandaan dat er heel veel geld wordt verdiend in de industrie. Wij als zuivelbedrijf houden ons al jaren aan zeer strenge milieuwetgeving en investeren daarnaast heel veel geld in nieuwe, schonere procestechnieken. Inderdaad hebben wij door de lage gasprijzen wat vlees op de botten gekregen, maar een vetpot kunnen wij het helaas niet noemen.

En dan die onzin dat gas zo milieuvervuilend is. Het is bewezen dat gas helemaal niet zo veel CO2 uitstoot als wordt beweerd en terwijl wij in Nederland zo nodig van het gas af moeten, gaat men in bijvoorbeeld Duitsland juist op gas over. Maar als mevrouw Minnesma iets niet bevalt, stapt ze naar de rechter die in haar mooie praatjes trapt en haar gelijk geeft. Ik dacht dat wij in Nederland in een democratie leven, maar klaarblijkelijk is dit niet het geval en wordt alles door Minnesma beslist.
Martin de Swaan, Amsterdam