Lezersbrieven

Opinie: ‘Rem op buitenlandse studenten? Dit is precies wat universiteiten wilden’

Dit zijn de ingezonden brieven van vandaag. Ook een bijdrage leveren? Lees hier hoe dat kan.

Het Parool
null Beeld Getty Images/EyeEm
Beeld Getty Images/EyeEm

Enorme toestroom

De universiteiten van Nederland willen een rem op buitenlandse studenten (Het Parool, 7 februari). Misschien is het een idee om dan eerst de rode loper, die de universiteiten zelf voor deze studenten hebben uitgerold, weer een stukje in te rollen. 33 van de 55 bacheloropleidingen aan de VU worden in het Engels gegeven, 22 van de 70 aan de UvA, en dat zijn geen uitzonderingen.

De enorme toestroom van buitenlandse studenten was precies de bedoeling van de besluiten van de afgelopen jaren om het universitaire onderwijs in ‘education’ om te zetten, ongeacht de gevolgen voor docenten en universiteitssteden. En dan nu een noodkreet om deze toestroom te beperken? In goed onderwijskundig Nederland: you created this problem, deal with it.
Ed Eringa, Amsterdam

‘Laten we één keer per jaar vlees eten’

Iedereen kijkt naar het kabinet om met coronabeleid voor de langere termijn te komen. Wat als we voor onszelf ook zo’n plan zouden maken? Marion Koopmans (Het Parool, 5 februari) legt een duidelijk en wetenschappelijk bewezen verband tussen de dierdichtheid – in Nederland heel hoog – en het risico op het ontstaan en de verspreiding van virussen.

In plaats van schoorvoetend één keer per week geen vlees te eten, stel ik voor om met z’n allen nog maar één keer per jaar vlees te eten. We verkleinen daarmee de veestapel en dus het risico dat virussen eenvoudig van dier op mens kunnen overspringen. Dan hoeven we ook niet om de zoveel weken miljoenen dieren te ‘ruimen’ als gevolg van de vogelgriep. En hoe lossen we het volgens opeenvolgende ministers onoplosbare mestprobleem op? O ja, met minder dieren. Zo simpel is het.

Kortom, dit zou het klimaat, de dieren en onszelf ten goede komen. Wat een mooi gebaar zou dat ook zijn richting de volgende generatie die toch al met genoeg te dealen heeft. En dan eten we nog steeds super lekker hoor! Doen?
Esther Sinnema, Amstelveen

Gemiste kans

Toen Ireen Wüst voor de vijfde opeenvolgende keer goud won op de Olympische spelen, verheugde ik me op de opening van Het Parool. Met dit wereldnieuws kan de krant mooie sier maken nu ze ‘s morgens verschijnt en het nieuws niet pas ‘s avonds kan brengen als de ochtendbladen dat allang hebben gedaan. Maar de eindredactie vond het nieuws over een mannetje dat vieze plaatjes naar vrouwelijke werknemers stuurt helaas nieuwswaardiger. Zoiets noem ik: een gemiste kans.
Rudy Schreijnders, Maarssen

‘Het basisonderwijs redden kan beter en sneller’

In Het Parool (8 februari) stond een paginagrote bijdrage van het RED-Team Onderwijs met een manifest van tien ‘fundamentele maatregelen’, waarschijnlijk in een poging het basisonderwijs te redden. Ondertekend door maar liefst negen doorgeleerde onderwijsbollebozen. Volgens mij kan het beter en sneller met de volgende drie punten (en die lees ik niet terug in de tien van het manifest): geef basisleerkrachten een hoger salaris, geef ze voorrang bij het vinden van een woning en geef basisscholen meer eigen parkeerplaatsen voor de deur. Dan komt het met ‘de basis op orde brengen’ wel goed.
Derk Slettenaar, Amsterdam

Meer over