Lezersbrief

Opinie: ‘Prik mensen met geestelijke klachten eerder’

Mensen met psychische klachten moeten voorrang krijgen bij vaccinaties, betogen Paroollezers Eva Karaçay en Max Boogaard.

Eva Karaçay en Max Boogaard
Activiste Charlotte Bouwman, die worstelt met haar psychische gezondheid, met demissionair staatssecretaris Paul Blokhuis. Beeld ANP
Activiste Charlotte Bouwman, die worstelt met haar psychische gezondheid, met demissionair staatssecretaris Paul Blokhuis.Beeld ANP

De verkiezingsprogramma’s stonden er vol mee: er moet meer aandacht komen voor de geestelijke gezondheidszorg (ggz). De coronacrisis maakte een al benarde situatie in de ggz ronduit kritiek, met als gevolg dat de politiek er niet langer omheen kon. Partijen waren over weinig onderwerpen zo gelijk­gestemd: de wachtlijsten bij de ggz moeten korter en het taboe rond ­psychische klachten moet worden doorbroken.

Deze week kwam het kabinet met een vaccinatieplan om terug te keren naar normaal. Als het meezit, zullen volwassen onder de 40 jaar, zonder medische indicatie, begin juli gevaccineerd worden. Een medische indicatie geldt uitsluitend voor fysieke gezondheidsklachten of als je in een ggz-instelling verblijft. Hiermee worden personen met bijvoorbeeld een angst- of paniekstoornis onterecht gerekend tot de groep gezonde mensen onder de 40. Voor de zoveelste keer is de ggz het ondergeschoven kind van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Ook wordt pijnlijk duidelijk dat meer erkenning van psychische klachten tot dusver een loze verkiezingsbelofte is.

Ook zonder het virus kun je ernstig ziek worden van corona. Met name bij mensen met onderliggende psychische klachten valt de komst van het virus en de maatregelen extra zwaar. Wie bijvoorbeeld in het dagelijks leven geteisterd wordt door ­piekergedachten of obsessies, wordt in deze periode getrakteerd op een extra dosis angsten. Dit heeft consequenties. Waar corona tot onder andere vermoeidheid en fysieke klachten leidt, doet langdurige stress dat ook. Laten stressklachten nu ook soms op bepaalde corona klachten lijken, waardoor bijvoorbeeld hypochonders in een vicieuze cirkel van angst kunnen vervallen.

Het vervroegd vaccineren van deze groep zou voor sommigen een eerste stap naar herstel betekenen. Het spreekt voor zich dat hogerisico­groepen bovenaan de vaccinatielijst zullen blijven staan. De overheid kan er echter wel voor kiezen om mensen met geregistreerde psychische klachten voorrang te geven zodra de ‘gezonde’ bevolking aan de beurt is. Niet alleen zijn velen uit deze groep gebaat met de rust die een vaccin biedt, het is ook het sterk signaal vanuit Den Haag. Het is de start van het inlossen van een breed gedeelde verkiezingsbelofte: neem psychische klachten net zo serieus als fysieke.

Eva Karaçay en Max Boogaard, Amsterdam

Meer over