Lezersbrieven

Opinie: ‘Parkeerkorting voor elektrische auto’s gaat slecht vallen bij Amsterdammers’

Dit zijn de ingezonden brieven van vandaag. Ook een bijdrage leveren? Lees hier hoe dat kan.

Het Parool
null Beeld Getty Images/EyeEm
Beeld Getty Images/EyeEm

‘Parkeerkorting voor elektrische auto’s gaat slecht vallen bij Amsterdammers’

De gemeentewet wordt zodanig aangepast dat het mogelijk wordt om elektrische auto’s parkeerkorting te geven. VVD en D66 zien een ultieme kans om weer ‘wat’ te doen en komen met een voorstel om de nieuwe wet direct toe te passen in Amsterdam.

Wat ze niet door hebben is dat dit voorstel slecht zal vallen bij een groot deel van de Amsterdammers. Het geeft namelijk een verkeerd signaal af. De weg wordt vrijgemaakt voor mensen die zich een elektrische auto kunnen veroorloven. De rest zit met de gebakken peren en ziet ook nog eens hoe het openbaar vervoer wordt afgeschaald.

De onderbouwing dat dit goed zou zijn voor mensen uit Nieuw-West raakt kant noch wal. Slechts een kleine minderheid bezit een elektrische auto. In de wijken waar in de laatste jaren het openbaar vervoer is afgeschaald, krioelt het van de diesel- en de benzineauto’s.

De indieners van het voorstel hebben misschien de beste bedoelingen, maar uiteindelijk zullen velen het zien als het zoveelste voordeel voor de ‘Tesla-elite’, ten koste van het ‘plebs’. Kortom: direct intrekken dat plan!

Tanay Bilgin, stadsdeelcommissielid Nieuw-West namens Forum voor Democratie

‘Kijk eens naar hoe vervuilend ganzen zijn en laat de boeren met rust’

Naar aanleiding van het voornemen dat boeren hun veestapel moeten verkleinen, vraag ik mij af of er niet iets anders aan de hand is. Er zijn namelijk een heleboel ganzen die met hun uitwerpselen de boel bevuilen. Wegen en voetpaden zijn amper meer te belopen.

Wat men wellicht niet weet is dat acht ganzen net zoveel gras eten als een koe. Als men het aantal ganzen eens telt, zullen ze ontdekken dat er een overdaad is aan ganzen en dat die veel vervuilender zijn dan koeien. Daarom stel ik voor dat Den Haag hier eens naar kijkt en vervolgens iets aan het ganzenprobleem doet, waardoor de boeren met rust gelaten kunnen worden.

Henk Schaefers, Amsterdam

‘Dan moet de wal het schip keren’

Ooit hoorde ik het prachtige spreekwoord ‘Dan moet de wal het schip maar keren’. Dit beschrijft heel helder een situatie waarin niet bijtijds wordt bijgestuurd waarop een confrontatie met de realiteit volgt. Wat er toen bij ons speelde, zal niemand boeien. Vandaag probeerde ik een analogie met de luchtvaart te bedenken en dat was minder eenvoudig dan je zou verwachten. Misschien dat ‘Dan moet de rij de reiziger maar keren’ de kern het beste raakt?

Ivo van Loon, Amsterdam

‘De ABN Amro moet eens met de directie van KLM aan tafel’

Misschien dat de ABN Amro (en/of de staat der Nederlanden) eens met de directie van KLM moet praten over hoe samenwerken met een Franse meerderheidsaandeelhouder bevalt?

Hein Beuth, Amsterdam

‘Mooi dat de vertaler genoemd wordt, maar dat was ik niet’

Mooi dat de vertaler genoemd wordt in het bericht over het overlijden van de Israëlische auteur A.B. Yehoshua (Het Parool, 20 juni). Alleen is zijn roman De tunnel niet vertaald door mij maar door Kees Meiling.

Hilde Pach, Amsterdam