Opinie

Opinie: ‘Op deze manier wordt vaccineren wel erg lastig’

Vaccineren met AstraZeneca is allesbehalve makkelijk, schrijft Elena Volkhova. Ze noemt het voorbeeld van haar partner, die hemel en aarde bewoog om een prik te verzetten. En daar uiteindelijk niet in slaagde.

Elena Volkhova
null Beeld ANP
Beeld ANP

Zoals eerder beschreven in Het Parool, is er totaal geen flexibiliteit rondom het boeken van een tweede AstraZenecavaccinatie.

Mijn Britse partner kreeg zijn eerste vaccinatie medio april. Aangezien hij net 65 was geworden, kreeg hij de keuze tussen wachten op het Pfizervaccin in mei, of een AstraZenecaprik van de huisarts in april. Helaas zijn we voor de laatste optie gegaan.

De tweede vaccinatie stond gepland voor 3 juli. Omdat mijn partner wegens familieomstandigheden naar het buitenland moest, hebben we geprobeerd de afspraak te verzetten. Toen kregen we echter van de huisarts te horen dat dat helaas niet mogelijk was.

De afspraak kon niet eerder, maar ook niet later. Als hij niet precies op de geplande datum en tijd zou verschijnen, zou mijn partner op een wachtlijst komen, en kon de praktijk niet meer garanderen dat hij ooit een tweede prik zou krijgen.

We zijn verhaal gaan halen bij de GGD, waar een medewerker ons na lang overleg liet weten dat we via het RIVM een speciale code konden krijgen en een nummer voor uitzonderingen konden bellen. Het RIVM liet ons echter weten dat dit absoluut niet zo was, en dat de GGD-medewerker waarschijnlijk gewoon geen zin had om ons mee te delen dat we op dit moment echt enkel en alleen via de eigen huisarts een prik konden krijgen.

Zo waren we terug bij af. We hebben ook nog gevraagd of mijn partner eventueel in Engeland zou kunnen worden gevaccineerd, waarop het RIVM een maand later antwoordde dat zij daar toch echt niet over gingen.

Het is dus duidelijk dat het vaccinatieproces via dit traject heel gedecentraliseerd is en extreem bureaucratisch verloopt. Waar andere landen hun burgers diverse opties bieden, verlies je in Nederland meteen je recht op een prik als je niet specifiek op een toegewezen datum en tijdstip bij de huisarts komt opdagen.

Wat nog veel kwalijker is, is dat het blijkbaar niemand wat uitmaakt als er hierdoor mensen ongevaccineerd blijven, en wat de gevolgen hiervan kunnen zijn voor de immuniteit van de hele bevolking. Aangezien dit hoogstwaarschijnlijk niet de laatste pandemie is waar we mee te maken gaan krijgen, lijkt het mij de moeite waard om te investeren in een efficiënt en gecentraliseerd systeem.

Elena Volkhova, Amsterdam

Meer over