Opinie: ‘Ongevaccineerden gediscrimineerd? Nee hoor, er gebeurt hetzelfde met rokers’

Dit zijn de ingezonden brieven van vandaag. Ook een bijdrage leveren? Lees hier hoe dat kan.

Het Parool
null Beeld Getty Images/EyeEm
Beeld Getty Images/EyeEm

‘Ongevaccineerden gediscrimineerd? Er gebeurt hetzelfde met rokers’

De niet-gevaccineerden marginaliseren ten opzichte van de gevaccineerden komt niet neer op discriminatie of medische apartheid, maar op profylaxe. En is één op één vergelijkbaar met het marginaliseren van rokers ten opzichte van niet-rokers, omdat rokers anders niet-rokers via het meeroken gezondheidsschade toebrengen. Als voorts 82 procent van de coronapatiënten in ziekenhuizen niet zijn gevaccineerd en maar 14 procent van de bevolking uitmaken, dan is voornoemde marginalisering de enige weg.
Danny Weijers, Amsterdam

‘Niet vaccineren is asociaal voor harde werkers in het ziekenhuis’

Wat ben ik blij dat ik niet meer als verpleegkundige op de intensive care werk. Hulde voor mijn ex-collega’s die doorbuffelen, maar ik zou zo’n verschrikkelijke moeite hebben met ongevaccineerde patiënten. Daar ga je weer, met het zweet op je rug in je benauwde pak: iedereen heeft immers recht op de beste zorg. Zo’n coronapatiënt gaat er zeker twee weken liggen en zorgt er zo voor dat zo’n vijf hartoperaties niet kunnen doorgaan. Als deze vierde golf voorbij is, kan het personeel in het ziekenhuis weer aan de bak om de achterstanden in te halen. Je niet laten vaccineren is asociaal, in de letterlijke betekenis van het woord, en getuigt van minachting voor de harde werkers in het ziekenhuis.
Etienne Aanraad (25 jaar IC-verpleegkundige geweest), Amsterdam

‘Uitstoot verminderen? Men heeft geen idee wat ons boven het hoofd hangt’

Dat rapport van het KNMI is verre van het begin van het concert, of zelfs het opkomen van de dirigent. Nog niet eens het begin van de generale repetitie. Het is de musicus die voor het eerst de bladmuziek bekijkt. Dan oefenen, met het orkest repeteren en máanden later, een orkaan van een optreden. Boeken en video’s van arctische wetenschappers schetsen een veel erger beeld, urgent, bijna onwerkelijk. Je beseft gauw dat media, samenleving, bedrijfsleven en politiek, vooral rechts, geen flauw benul hebben wat ons boven het hoofd hangt. Men denkt nog, tegen 2100, aan een wat hogere zee, warme zomers en af en toe wat extreem weer. En dus doet men geen flikker aan uitstoot, denkt dat de plaat blijft hangen en kletst wie hem uit de groef haalt. Alsof je een kind een Stradivarius in handen geeft.
S. Kok, Amsterdam

‘Schone stad?’

Uit de rubriek Republiek Amsterdam van zaterdag valt op te maken dat de beloften en pogingen om de stad schoner te maken in de kiem zijn en worden gesmoord door bezuinigingen. Het enige positieve dat Amsterdam heeft gedaan om de toenemende vervuiling tegen te gaan, is wethouder Laurens Ivens bij het grof vuil te zetten en af te laten voeren.
Vibeke Ferrée, Amsterdam

Meer over