Opinie

Opinie: ‘Neem bij bestrijden motorherrie voorbeeld aan Rotterdam’

Op deze plek verzamelen we ingezonden brieven van lezers van Het Parool. Zelf een bijdrage leveren? Lees hier hoe u een brief of opiniestuk instuurt.

Het Parool
null Beeld Getty Images/EyeEm
Beeld Getty Images/EyeEm

Metro onder water

In Het Parool van maandag 26 juli lezen we dat in Londen, dat werd geteisterd door zware regen, metrostations waren volgelopen met regenwater.

Vorige week zijn er 12 mensen verdronken in een Chinese metro in de stad Zhengzhou. Plotselinge overstromingen komen vaker voor en kunnen overal voorkomen. Na orkaan Sandy heeft de New Yorkse metro stalen deuren geplaatst bij een aantal ingangen.

Het is te hopen dat onze GVB stalen muren en deuren plaatst rondom Amsterdamse metro’s voordat ze vollopen met water – en niet erna.
Frank Scimone, Amsterdam

‘Neem bij bestrijden motorherrie voorbeeld aan Rotterdam’

Aanvullend op briefschrijver Kune Burgers: wonend aangrenzend aan een viaduct, aan de Molukkenstraat, ondervinden wij dagelijks herrie van motoren en auto’s die juist expres hun voertuigen laten ‘brullen’ in de tunnel.

Vorige week waren we er om middernacht getuige van dat motorrijders zelfs filmpjes van elkaar maakten terwijl ze bij het heen en weer rijden door de tunnel net even hun gas opentrokken. Een motor voorop, een motor met een camera erachter. En het bleef niet bij een poging, noch bij twee pogingen. Het was gedaan met onze nachtrust.

De maat was vol. Dus we dachten, laten we eens een melding maken bij de gemeente. We vroegen om handhaving, bijvoorbeeld middels een geluidsflitser, net zo een als waar ze in Rotterdam al mee experimenteren. Verbaasd was ik door het prompte antwoord van de gemeente. ‘Het handhaven op excessief geluid voortbrengen door middel van claxonneren, maar voornamelijk omgebouwde uitlaten en overmatig toeren, wordt in hoofdlijn door de politie gedaan, mede vanwege ontbrekende bevoegdheden van boa’s omtrent deze overlast van rijdend verkeer’.

En daarmee was het voor de gemeente klaar, doorverwijzen naar het volgende loket. Daar moeten we het mee doen. De politie is dus aan zet – alsof die niet al genoeg aan het hoofd heeft.

Wij hebben het er maar even bij gelaten. Ik hoop dat, in navolging op Zuid, stadsdeelcommissie Oost het ook op de agenda heeft staan. Dat ergens in de driehoek deze problematiek besproken wordt en er actief beleid op komt!

Ik had nooit gedacht dat ik het zou zeggen, maar neem op dit onderdeel nou eens Rotterdam als voorbeeld en onderneem actie, in plaats van verwijzen naar de politie.
Petra Schaap, Amsterdam

‘Maak van slachtoffer niet een dader’

Roxane van Iperen maakte in de indrukwekkende Zomergasten van zondag het mechanisme duidelijk dat de daders de slachtoffers medeschuldig willen maken.

Tegen die achtergrond legde ze de rol van het Sonderkommando in de nazivernietigingskampen uit: mannelijke (vrijwel altijd Joodse) gevangenen die in vernietigingskampen onder dwang van de SS meehielpen met de Holocaust.

Han Lips bekeek het programma en noemde in zijn bespreking in de krant ervan op maandag een lid van het Sonderkommando een ‘kampbeul’. In die bewoording wordt het slachtoffer inderdaad tot dader gemaakt.

De kampbeulen waren uitsluitend de SS’ers en niet de Joodse slachtoffers.
Rudy Schreijnders, Maarssen

Meer over