Lezersbrieven

Opinie: ‘Nederland heeft niet alleen maar slechte dingen gedaan in de Oost, en veel Indonesiërs beamen dat’

Dit zijn de ingezonden brieven van vandaag. Ook een bijdrage leveren? Lees hier hoe dat kan.

Het Parool
null Beeld Getty Images/EyeEm
Beeld Getty Images/EyeEm

Van Indië naar Indonesië

Francisca Pattipilohy wil dat Nederland verantwoording aflegt voor eeuwenlange koloniale onderdrukking (krant van woensdag) maar volgens David van Reybrouck (auteur Revolusi) is Nederland gedurende 25 jaar alleenheerser geweest in Indië, namelijk vanaf 1920 tot de soevereiniteitsoverdracht. Daarvoor werd het rijk onderdrukt door Portugezen, Duitsers en Engelsen – wat niet wegneemt dat het tijd wordt dat Nederland zijn oorlogsmisdaden dient te erkennen.

Het aantal slachtoffers aan Indonesische kant is volgens Reybrouck aanzienlijk hoger, namelijk tussen 100.000 en 200.000. Nederland verloor ongeveer 5000 militairen in de zogenaamde politionele acties, wat echter oorlogshandelingen waren met als onmogelijk doel: herwinnen van de kolonie. Saillant detail is dat Erik Hazelhoff Roelfzema (‘Soldaat van Oranje’), als adviseur van koningin Wilhelmina , geadviseerd heeft tot militair ingrijpen.

Nederland heeft naar mijn mening niet alleen slechte dingen gedaan in ‘de Oost’, en dat wordt ook erkend door huidige Indonesiërs: kijk naar onderwijs, infrastructuur en de aanleg van sawa’s. Tijdens mijn familiebezoeken aan mijn moederland hoor ik zelden een negatief woord over Nederland. Het leeft meer in Nederland dan in Indonesië, waar ze de houding aannemen van sudah lama – het is lang geleden.
Frans van ’t Hull, Amsterdam

Bevrijding Amsterdam

Petra Laseur zag de intocht van het Canadese leger over de Berlagebrug, zo lees ik in een artikel van Peter van Brummelen in Het Parool van 16 februari waarin een beschrijving gegeven wordt van de inhoud van Ons Amsterdam. De Canadezen kwamen op 8 mei 1945 over de brug, maar zij waren niet de eerste bevrijders van Amsterdam. Op de Berlagebrug is een plaquette geplaatst met de volgende tekst: ‘De eerste geallieerde bevrijders die op 7 mei over deze brug Amsterdam binnentrokken, behoorden tot het Britse 49ste W.R. Reconnaissance Regiment op 8 mei gevolgd door de Canadese hoofdmacht.’ Laten we vooral deze moedige Britten niet vergeten.
Rudy Schreijnders, Maarssen

AOW

‘Onbetaalbaar’ is het volgens Rutte om de AOW mee te laten stijgen met het minimumloon. Na het smijten met tientallen miljarden deed die 2 miljard extra Ruttes emmer blijkbaar overlopen. Maar ja, de ouderen kunnen niet staken en hebben verder niets om mee te ‘dreigen’.
Ilona Dekker, Nieuwegein

Van der Sar

Fijn dat Het Parool in de krant van 14 februari na het hakkelende interview van Van der Sar zijn uitspraken nog op papier heeft gezet. Van der Sar heeft het over de juiste stappen die gezet moesten worden. In welke parallelle wereld is het uitkeren van een tekenbonus van meer dan een miljoen euro de juiste stap nadat er meldingen zijn binnengekomen van grensoverschrijdend gedrag?

Ook zegt de directeur dat het voor de contractverlenging niet meer dan geluiden waren. Het kenmerkende aan seksueel grensoverschrijdend gedrag is dat het residu voor de omstanders bijna altijd niet meer is dan geluiden. Voor de slachtoffers is dat wat overblijft nog vele malen ernstiger. Die geluiden, zeker als het er verscheidene zijn, ernstig nemen en daar direct naar handelen heeft niets met de tijdgeest of de actualiteit te maken maar alles met goed fatsoen. Zo won Ajax binnen de lijnen, maar daarbuiten was het een gênante nederlaag.
Just Pallandt, Amsterdam

Financieel advies

Grensoverschrijdend veel verdienen?
Je doet het zo:
Start vandaag nog
Een extern onderzoeksbureau!
Frans van Vuuren, Diemen

Meer over