Opinie

Opinie: ‘Mevrouw Van der Plas kan haar partijnaam beter veranderen in Boze Boeren Beweging’

Dit zijn de ingezonden brieven van vandaag. Ook een bijdrage leveren? Lees hier hoe dat kan.

Het Parool
null Beeld Getty Images/EyeEm
Beeld Getty Images/EyeEm

‘De chauffers van Uber zouden systematisch alle ritten moeten annuleren’

De chauffeurs van Uber zouden ­eigenlijk systematisch alle ritten moeten annuleren, maar ik begrijp natuurlijk dat ze hun inkomsten niet zomaar kunnen missen. Heeft de FNV voor hen ook geen stakingskas? Er moet toch een andere manier zijn om dit soort gedrag van Uber te bestraffen? Of je nu gaat schoonmaken, kranten gaat bezorgen of wat voor werk dan ook, het is toch niet meer dan normaal dat je van tevoren weet wat een rit oplevert en kunt weigeren als je geld bij moet leggen? Maar ja, dit soort platforms mogen blijkbaar alles zonder sancties.
Ilona Dekker, Nieuwegein

‘Is het nu ineens tijd voor iets nieuws voor Johnas van Lammeren?’

Mooi nieuws dat de Partij voor de Dieren haar derde wethouder ooit krijgt: Johnas van Lammeren vertrekt naar Amersfoort. Het is hem gegund. Maar het is opvallend dat hij slechts drie maanden geleden verkozen is, en nu in een reactie laat weten dat het tijd werd voor iets nieuws. Hebben de afgelopen drie maanden het verschil gemaakt, na twaalf jaar raadslid te zijn? Of vertrekt hij nu, omdat de hoop om wethouder te worden in Amsterdam niet is ingelost? In het eerste geval is het begrijpelijk, in het laatste geval had hij niet op de lijst moeten staan. Van Lammeren heeft immers van vele burgers het vertrouwen gekregen om tot 2026 raadslid te zijn.
Just Pallandt, Amsterdam

‘Mevrouw Van der Plas kan haar partijnaam beter veranderen in Boze Boeren Beweging’

Tja, daar sta je dan weer in de file. Niet vanwege werkzaamheden of een ongeluk, maar vanwege opzettelijk veroorzaakt oponthoud door boze boeren. Dan kom je met de nodige vertraging thuis en zie je op TV de oorlogsachtige beelden van brand, vernieling en bedreiging door deze ‘demonstranten’. Bedreiging van hulpverleners en van de door ons gekozen volksvertegenwoordigers en hun gezinnen. Dieptriest en zinloos.

Mevrouw van der Plas van de BBB, sorry Caroline: de BoerBurgerBeweging, liep eerst vooraan in het voeden en opstoken van de onrust bij de boeren en wast nu haar handen in onschuld. Net als Donald Trump deed na de bestorming van het Capitool. Ik denk dat inmiddels veel Nederlanders geen begrip meer hebben voor de agressieve en gevaarlijke acties, die onder het mom van demonstraties worden gevoerd, en dat velen zich of al hebben afgekeerd van de boeren, of dat nog gaan doen de komende tijd.

Mevrouw van der Plas kan dus beter het woord ‘Burger’ uit haar partijnaam halen, tenzij ze de vleesvariant bedoelt, en de naam veranderen in Boze Boeren Beweging. En wat kun je als burger dan doen om je onvrede te uiten over deze acties? Ik denk dat dat heel simpel is: ik eet al geruime tijd geen vlees en vleeswaren, dit vanwege mijn afkeer van de bio-industrie, en ik stop nu ook met het kopen van zuivelproducten. Er zijn inmiddels voldoende smaakvolle en betaalbare plantaardige alternatieven. Als veel mensen dit ook in meer of mindere mate gaan doen, lost het stikstofprobleem zich vanzelf op. Bij gebrek aan vraag stopt het aanbod en passen beroepsgroepen zich uiteindelijk genoodzaakt aan.
Davey Schravenmade, Santpoort-Noord

Meer over