Opinie

Opinie: ‘Met het wegnemen van de corona-angst, ontstaat er ruimte voor rationele afwegingen’

Dit zijn de ingezonden brieven van vandaag. Ook een bijdrage leveren? Lees hier hoe dat kan.

Het Parool
null Beeld Getty Images/EyeEm
Beeld Getty Images/EyeEm

Met het wegnemen van de corona-angst, ontstaat er ruimte voor rationele afwegingen

Het artikel op de voorpagina van Het Parool van 30 november laat eens te meer duidelijk zien hoe schadelijk de twee eerdere lockdowns zijn geweest voor de sociaal-emotionele ontwikkeling van kinderen. Toch bepleit verderop in de krant docent Siep de Haan ijskoud een nieuwe schoolsluiting.

Je kunt het hem amper kwalijk nemen; hij is bang voor zijn veiligheid. Maar angst is een slechte raadgever. Het wordt tijd dat de overheid zich dit aantrekt en een communicatiestrategie voert tegen die angst. De kans dat een gezond mens van middelbare leeftijd ernstig ziek wordt van Corona is, zeker na vaccinatie, miniem.

Met het wegnemen van die breed in de samenleving bestaande angst, ontstaat ruimte voor rationele afwegingen om langetermijnbelangen op een groot aantal terreinen een zwaardere rol te geven ten opzichte van het kortetermijnbelang van virusbestrijding en zorgontlasting. Het welzijn van de jongste generatie zou daarbij bepalend moeten zijn.
Peter van der Vlis, Amsterdam

Wie heeft bedacht dat er op de perrons zo min mogelijk bankjes moeten staan?

Met gemengde gevoelens lees ik dat de Noord-Zuidlijn een groot succes wordt genoemd. O jazeker, de stations zijn mooi en de metrostellen rijden soepel. Maar wie heeft bedacht dat er op de perrons zo min mogelijk bankjes moeten staan?

Nota bene op station CS, het belangrijkste metrostation van de lijn met waarschijnlijk het langste perron van Europa, zijn slechts twee (!) bankjes te vinden. Je zult maar slecht ter been zijn of last hebben van je rug. Voor je die bankjes hebt bereikt, moet je een immense afstand afleggen – en dan zijn ze meestal bezet.

Vanwaar deze bankjesschaarste? Was het geld op? Is het het resultaat van een antiterrorismemaatregel? Of is het beter voor de volksgezondheid dat reizigers blijven staan en in beweging blijven? Geen idee, maar in elk geval blijkt dat het GVB reizigerscomfort niet belangrijk vindt. Er is op de ruime perrons in elk geval meer dan genoeg plek voor meer bankjes.

Onlangs was ik in de Parijse metro. De stations zijn er klein, verouderd en vervuild, maar op elk perron is er een overvloed aan zitplekken. Daar kan het GVB een voorbeeld aan nemen.
Marco Voorhuis, Amsterdam

Sport is pas écht belangrijk

Ach gossie, nou kunnen we ’s avonds niet naar de sportschool vanwege die stomme coronamaatregelen. Weet je wat? Dan gaan we lekker om drie uur ’s middags. Yes, wát een goed idee! Want ja, sporten in een zweterige, stinkende ruimte is zó belangrijk. En solidariteit, gezamenlijke doelen en ‘samen krijgen we corona eronder’ zijn van die suffe begrippen.

Nee, hoor, lang leve het individualisme. Ik heb toch ook recht op m’n vrijheid?! En o ja, nu wordt het natuurlijk wel wat drukker in de middag.

Weet je wat? Dan zeggen we gewoon: zie je wel? Die coronamaatregelen werken gewoon averechts!
Peter Stut, Amsterdam

Klimaatneutraal lichtfestival

Mijn reactie op het bericht dat het Amsterdam Light Festival vanwege de coronamaatregelen alleen ’s ochtends en ’s middags bezocht kan worden: op deze manier kan het festival een slag slaan en als eerste lichtfestival klimaatneutraal zijn door de stroom uit te zetten.
Roland van der Grinten, Landsmeer

Meer over