Opinie

Opinie: ‘Met gokbedrijf Unibet op het nieuwe Ajaxshirt zal aantal gokverslaafden in Nederland zeker oplopen’

Dit zijn de ingezonden brieven van vandaag. Ook een bijdrage leveren? Lees hier hoe dat kan.

Het Parool
null Beeld Getty Images/EyeEm
Beeld Getty Images/EyeEm

‘Goksites op het shirt van Ajax? Nee!’

Worden we net als Engeland een goknatie? Als het aan Ajax ligt wel. Jellinek schat dat er in ons land 70.000 gokverslaafden zijn. Met gokbedrijf Unibet op het nieuwe Ajaxshirt zal dat cijfer zeker oplopen. Onbegrijpelijk dat de regering gokken eerst legaliseert en dan beperkende maatregelen treft, waardoor reclames niet meer mogen. Dus geen zakcenten meer voor oud-Ajacieden: Wim Kieft, Wesley Sneijder en Andy van der Meijde. Hoe lang gaat het duren voordat shirtsponsoring voor gokken, net als reclame voor alcohol en tabak, niet meer mag?
Henk Penseel, Naarden

‘Stop met de alcoholpropaganda?’

Het is een tendens om roken te ontmoedigen en de roker te degraderen tot het laagste van het laagste. Maar het andere bekende en maatschappelijk geaccepteerde genotmiddel, genaamd alcohol, wordt ongemoeid gelaten. Sterker nog, Het Parool moedigt het gebruik aan door in een paginagroot artikel reclame te maken voor een merk voor sterke drank. Aan de nieuwe ceo, afgebeeld op een bijna paginagrote foto als een Marlborocowboy 2.0, zittend met een ontluikende glimlach aan zijn eigen bar met een cocktail binnen handbereik, wordt een platform geboden om reclame te maken voor zijn product. Natuurlijk, Bols is een trots en nostalgisch Amsterdams merk, maar het is ook een middel dat verantwoordelijk is voor veel ellende en kosten.

Vooruitlopend op de toekomstige vox populi vind ik dit nu al een gedateerd artikel dat eigenlijk niet in een dagblad thuishoort.
Frank W. Gorter van Wagtendonk, Castricum

Volksgezondheid

‘Nederland gezond en wel.’ Dat is het motto van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Dit motto staat echter haaks op de publicaties van de laatste jaren:
- Inwoners van gemeenten rondom Schiphol die voor langere tijd vliegverkeer over zich heen krijgen, hebben een grotere kans op hart- en vaatziekten door ultrafijnstof afkomstig van vliegtuigen;
- Granulietstort in de zandwinplas Over de Maas zou kankerverwekkende stoffen bevatten;
- Tata Steel veroorzaakt stofregens die een gezondheidsrisico vormen voor de inwoners voor Beverwijk, Heemskerk en Velsen;
- Pfas in Westerschelde en na ontpoldering Hedwigepolder vormt een gevaar voor het immuunsysteem en is een veroorzaker van kanker;
- Het RIVM ontraadt het om vis te eten uit de Westerschelde;
- De gaswinning Groningen veroorzaakt jaarlijks minimaal vijf extra doden op als gevolg van stress.
Conclusie: vluchten kan niet meer, en ik zou niet weten waar naartoe.
R.Boelens, Ter Aar

‘Reinier Pauw leidde niet slechts een handelsexpeditie naar Oost-Indië’

Mede door het succes van de VOC wist Reinier Pauw rond 1600 een machtspositie te verwerven in Amsterdam en de Republiek, zo lezen we in Het Parool van 18 juni over Pauw. Hij maakte deel uit van de groep Amsterdamse kooplieden die ‘een handelsexpeditie naar de specerijeneilanden in Oost-Indië’ financierden’. Meer dan 2 miljoen was de winst van de tweede tocht, een godsvermogen in die tijd. Verbijsterend en beschamend dat de toenmalige rooftochten anno 2022 nog steeds ‘handelsexpedities’ worden genoemd, en de woon- en werkgebieden van de toenmalige bevolking nog steeds bestempeld worden als ‘de specerijeneilanden’.
Joop de Haan, Amsterdam

Meer over