Lezersbrieven

Opinie: ‘Lale Gül zwemt gedachteloos in de fuik van Geerts politieke opportunisme’

Dit zijn de ingezonden brieven van vandaag. Ook een bijdrage leveren? Lees hier hoe dat kan.

Het Parool
null Beeld Getty Images/EyeEm
Beeld Getty Images/EyeEm

‘Het Parool doet mee aan trial by media’

Mijn hemel, de Borsato case nu ook in Het Parool. Hou daar toch eens mee op! Laat de betrokkenen dit eerst toch even lekker zelf uitzoeken zonder dat het hele mediacircus er weer bovenop duikt. Trial by media. Waar kennen we dit van. Zelfs in het NOS journaal dinsdagavond. Mijn broek zakt er vanaf. En maar hopen dat dit dan niet op Instagram te zien is straks.
P. Gies, Amsterdam

‘Lale zwemt gedachteloos in de fuik van Geerts politieke opportunisme’

Met enige gretigheid de column van Lale Gül afgelopen zaterdag gelezen over Wilders zijn twee ‘hoofddoeken’. Fonda Sahla (D66) en Kauthar Bouchallikht (GL) worden door PVV-politici bespot, beschimpt en gediscrimineerd. Wilders ervaart continu zijn optimale beveiliging. Hij suggereert ten onrechte gevaar te lopen omdat de zus van Fonda, die zestien jaar geleden is veroordeeld als lid van de Hofstadgroep, soms als adviseur van de VVD in het Kamergebouw aanwezig is.

Lale zwemt gedachteloos in de fuik van Geerts politieke opportunisme. Niets duidt erop Soumaya Sahla een potentieel gevaar is. Zij heeft gebroken met haar terroristische verleden, zet zich al jaren in voor een veiligere samenleving.

Lale heeft zich na een lange strijd weten te ontworstelen aan haar traditionele, Turkse milieu. Zij heeft gekozen voor autonomie en wordt beoordeeld op haar huidige functioneren. Wilders trekt de autonomie en integriteit van Fonda en Soumaya in twijfel om reden van hun familiebanden. Voor verzetskrant Het Parool was het geen probleem om Sytze van der Zee, afkomstig uit een NSB-familie, als hoofdredacteur te benoemen. Niks ironie!
Nico Zonneveld, Amsterdam

‘Waarom sollicitatieplicht? Ik héb een baan’

Vorig jaar had ik in december nog een vast contract in een winkel die, voor corona, altijd druk werd bezocht. Per 1 januari was de winkel door coronarestricties en het wegblijven van toeristen, noodgedwongen gesloten en kwam ik in de WW. Tijdelijk natuurlijk, want we zouden het weer oppakken. Het moest toch beter worden?! De verplichte én serieuze minimaal vier sollicitaties per maand leverden niets op. Ik ben 60, zou dat het zijn?

Na gepieker, wikken, wegen en voorbereiden is in juni op dezelfde plek een vernieuwde winkel geopend. Ik werk er drie dagen of zo veel als mijn werkgever kan betalen (ik ben daarnaast een vakopleiding begonnen) en krijg, alleen nog een kleine maar onontbeerlijke, aanvulling van het UWV. Even hoefde ik niet te solliciteren en in oktober liep de winkel als vanouds. En nu staat het weer stil. Ik werk nog steeds zoveel mogelijk, maar moet van het UWV opnieuw solliciteren.

Maar ik héb een baan! Als de beperkingen minder worden kan ik genoeg dagen werken. Mijn baas wil geen nieuwe werknemer en ik geen nieuwe baan. Mag ik alsjeblieft zonder die druk de corona-ellende uitzitten?
Carolien Hoogenhout, Zaandam

‘Hoezo milieuzone?’

In de binnenstad is een milieuzone. Maar op de Raadhuisstraat is daar weinig van te merken, doordat bij het werk aan de bruggen oude dieselgraafmachines en generatoren worden gebruikt.
Edgard Gommeren, Amsterdam

‘Door angst voor nieuwe verkiezingen hebben we nu Rutte IV’

Halleluja Rutte IV is geboren na een moeilijke zwagerschap van negen maanden, en wat zien wij? Ja hoor, dezelfde partijen als ervoor en dezelfde gezichten. Mensen die elkaar de tent uitvochten (figuurlijk) die het vertrouwen in elkaar hadden opgezegd, die verantwoordelijk waren voor de toeslagenaffaire en jawel nog steeds met de heer Rutte, die last had van vergeetachtigheid.

Is het nu allemaal van tafel, kunnen we weer door één deur en is het vertrouwen er weer? Het demissionaire kabinet wil het ons doen geloven, maar lieve lezers wij laten ons toch geen zand in de ogen strooien? Het huwelijk was echt op, de basis was weg en niet meer te lijmen. Een scheiding was onvermijdelijk toch? Maar niets is minder waar. Er is, uit angst voor nieuwe verkiezingen een doorstart gemaakt. Je zegt: “Sorry, zo had ik het niet bedoeld en kusje d’r op en over.”

De partij die het hardst lacht, is het CDA, dat feitelijk bepaalde wie er aan tafel kwam. Juist ja , de partij van Pieter Omtzigt, verantwoordelijk voor vijf zetels. Er wordt in het nieuwe akkoord gesmeten met geld, maar helaas zullen de zorgmedewerkers en AOW’ers niet profiteren. Hoe schrijnend is dit?

Zand in de ogen. Ik kreeg het toen in klein was van Klaas Vaak. Welterusten.
Frans van t Hull, Amsterdam

‘De Vaandeldrager? Maak een reproductie!’

De meningen verschillen over de aankoop van Rembrandts De Vaandeldrager. Een voor ieder bevredigende oplossing ligt echter voor de hand: maak een perfecte reproductie. Het gaat, net als in de klassieke muziek, tenslotte om de creatieve brille van de auteur. Muziek is natuurlijk iets anders dan schilderkunst, maar zie die brille zoveel mogelijk los van de uitvoering. Vergelijk het met een uitvoering van de Mattheüs Passion van Bach.

Zo’n reproductie moet niet van echt te onderscheiden zijn en zal mogelijk ook enige tonnen kosten. Maar omdat het werk allang in het publieke domein is (auteur meer dan 70 jaar dood), zijn er geen juridische belemmeringen. Zo kan een ieder genieten van dit belangrijke werk en hoeft er in deze benarde tijden geen 150 miljoen uitgegeven te worden. De staat en een nutsinstelling als het Rijksmuseum werken zo ook niet mee aan perverse kunsthandel.

Eigenlijk sowieso een goed idee: laat topmusea onder elkaar zoveel mogelijk reproducties toestaan, zodat belangrijke werken overal te zien zijn.
Ewout van der Linden, Amsterdam (Docent muziekrecht en muziekbusiness)

‘Hebben de slachtoffers van de toeslagenaffaire nu allemaal hun 30.000 euro?’

Het is komende woensdag precies een jaar geleden dat de slachtoffers van de toeslagenaffaire 30.000 euro is beloofd. Hebben ze die nu allemaal gekregen? Om hoeveel mensen ging het nu uiteindelijk? Zijn er slachtoffers buiten de boot gevallen? Hoe ver is de overheid nou daadwerkelijk met het afhandelen van de compensatie (dus bovenop de 30.000 euro)? En hoe kan de snelheid daarvan worden ‘geboosterd’?

Veel vragen over iets wat niet vergeten mag worden, vooral nu Rutte weer mag aantreden met een nieuw kabinet. Ik hoop hierover volgende week heel veel in de krant te lezen!
Charles Picavet, Amsterdam

‘Mensen in Noord hebben ook haast met vaccineren’

Ik wil graag en snel mijn derde vaccinatie. Dus naar het NDSM-terrein waar een priklocatie is. Fout, gesloten, niet meer nodig. Dan het Buik­lotermeerplein. Deze priklocatieis er nog gelukkig, maar al vroeg gesloten. Tot acht uur in de avond je laten prikken? Weer fout gedacht. Iedereen moet zich zo snel mogelijk laten boosteren, maar die haast valt dus nogal mee in Amsterdam-Noord. Waardeloos, dat is het.
Hendrik-Jan Wardenaar, Amsterdam