Opinie: ‘Laat ook ’s avonds de lichtjes branden op het Light Festival’

Dit zijn de ingezonden brieven van vandaag. Ook een bijdrage leveren? Lees hier hoe dat kan.

Het Parool
null Beeld Getty Images/EyeEm
Beeld Getty Images/EyeEm

‘Weg met het kraakverbod!’

Hulde aan Anne Schepers! Ze heeft in haar bijdrage over de ontruiming van Hotel Mokum afgelopen donderdag mooi gewezen op de boter op het hoofd van onze gemeente. Toen het kraakverbod wettelijk vastgelegd werd, zou het een taak van de gemeente worden om op leegstand te controleren... Papier is geduldig zeggen we dan. Maar dat het geduld van de woningzoekenden op is, zal niemand meer verbazen. Weg met het kraakverbod!

Brigitte Mauermann, Amsterdam

‘De Jonge heeft in bijna twee jaar niet geleerd hoe je een land snel moet vaccineren’

Ik lees de ingezonden brief van Caroline Polak afgelopen donderdag over duimendraaiende prikkers in de RAI. Ik had precies dezelfde brief in gedachten, inclusief 88-jarige moeder, maar dan in IJmuiden. Geweldig georganiseerd, alle tijd voor haar, en haast geen klanten. Maar ik (54) mocht absoluut niet ook even geprikt worden: ‘U bent in februari aan de beurt’. Hugo de Jonge en zijn dappere ambtenaren hebben in bijna twee jaar niet geleerd hoe je een land snel moet vaccineren. Bureaucratie alom en volharden in stroperigheid. Om gek van te worden.

Kees Nederstigt, Amsterdam

‘Solidair met ongevaccineerden betekent niet solidair met de patiënten die níet aan de beurt komen’

In oktober 2020 werd ik urgent op de wachtlijst geplaatst voor een openhartoperatie. Met name coronapatiënten kregen ic-voorrang. Logisch, solidariteit met nog urgentere gevallen. Als gevolg van het gevoerde beleid en met name het vaccinatieprogramma kon op 15 maart jl. de ingreep plaatsvinden: één dag ic-capaciteit van het LUMC volstond.

Een jaar later ben ik weer ‘de oude’, maar zijn we in de ziekenhuizen terug bij af; de niet-coronazorg is afgeschaald. En ofschoon ik blijf vinden dat zonder solidariteit de boel naar de vaantjes gaat, krijg ik tegelijkertijd één knoop niet ontward. Als ik solidair ben met iemand die uit vrije wil niet gevaccineerd is, ben ik bij de huidige capaciteit van de ic niet solidair met acht tot tien mensen met andere urgente problematiek waarvoor geen eenvoudige preventie bestaat.

Ludo Grégoire, (oud-bestuurder gezondheidszorg), Leiden.

‘Laat ook ’s avonds de lichtjes branden op het Light Festival’

Wat eeuwig zonde dat het Light Festival nu ook al door corona aan banden is gelegd! Alleen ’s morgens en ’s middags kun je de schitterende lichtobjecten in volle glorie zien. Reden: niet teveel mensen op straat in verband met corona. Op dit moment is het tussen 12 en 17 uur ook mistig en winters prachtig dus voor de lichtjes. Verder dacht ik dat het voor iedereen gezond is een flinke wandeling te maken om frisse lucht op te doen en niet zompig binnen te zitten! Kortom, kunnen de lichtjes niet weer aan? Een beetje troost en blijdschap in deze moeilijke tijden is zo welkom.

Winnie van Oorschot, Amsterdam

‘Meningen verschillen’

In Het Parool van afgelopen zaterdag een treffend verschil van mening tussen columnist Fretz pagina 12 en Gül pagina 63. Ik ga voor Gül.

Rien Visscher, Den Haag

Meer over