Lezersbrieven

Opinie: ‘Kunnen we de RIVM-rekenmodellen niet uitbouwen naar een game?’

Dit zijn de ingezonden brieven van vandaag. Ook een bijdrage leveren? Lees hier hoe dat kan.

Het Parool
null Beeld Getty Images/EyeEm
Beeld Getty Images/EyeEm

‘Kunnen we de RIVM-rekenmodellen niet uitbouwen naar een game?’

Iedereen voelt wel aan dat er wat moet gebeuren om corona te beteugelen, maar er is veel strijd over hóé dat moet. De gevaccineerden, die zich gedragen alsof hun niets kan gebeuren, staan tegenover de ongevaccineerden, die dezelfde bewegingsvrijheid willen. De maatschappelijke partijen die worden geraakt door de maatregelen, vinden dat altijd onterecht. Zo wijzen de sportclubs naar de horecaondernemers, de horecaondernemers naar de thuissituaties, de werkgevers naar de evenementensector en ga zo maar door. Maar wat er steeds ontbreekt, is het alternatief: welke maatregelen zijn dan wel acceptabel (en effectief)?

Zou het niet goed zijn om de RIVM-rekenmodellen – waarop veel van de OMT-adviezen gebaseerd zijn – uit te bouwen naar een ‘serious game’? Als speler kun je je dan minister wanen: je mag alle maatregelen treffen, van mondkapjes dragen tot en met een avondklok. Stop er ook de kennis van gedragswetenschappers, van communicatiedeskundigen en complotdenkers in, het effect op de sterftecijfers, de bezetting van ziekenhuizen, de vaccinatiegraad en de maatschappelijke acceptatie.

De speler kan zelfs een capaciteitsversterking van de ic-capaciteit inzetten – en tot de conclusie komen dat dat ons de komende winter niets gaat helpen. Mogelijk volgt zelfs het besef dat we zonder vergaande maatregelen, zoals 2G, nooit uit deze crisis komen. En hopelijk leidt dat tot een beter begrip voor de maatregelen.

Hier ligt een kans voor de sterke Amsterdamse game-industrie. En als we Sywert de ontwikkelingskosten laten betalen, hebben we dat probleem ook gelijk opgelost.
Peter Hessels, Zaandam

‘Waarom zijn wij zo verbaasd dat het niet goed gaat met de studenten?’

Als ik mijn eigen studietijd vergelijk met die van de studenten van nu, en bedenk waar zij allemaal mee te maken hebben, dan hebben zij het veel zwaarder: een lastiger leenstelsel, druk om snel af te studeren en (dus) minder mogelijkheid voor sociale ontwikkeling, prestatiedruk (een fantastisch cv opbouwen naast je studie), erbij werken, groeiende sociale ongelijkheid (tweedeling), kamer- en woningnood, kamerprijzen, geen (vaste) banen, geen hypotheek, geen pensioen.

En nu nog corona erbij, inclusief financiële zorgen, sociale isolatie en zorgen over de toekomst. Waarom zijn wij zo verbaasd dat het niet goed met ze gaat?
Jenny Sok, Amsterdam

‘Wanneer gaan we Hugo de Jonge eens vervangen met vers bloed?’

Niet de mensen met het hoogste risico waarvan is vastgesteld dat zij zijn gevaccineerd met een slecht AstraZenecaproduct waarvan de immuunresponse achteruit holt, kunnen als eerste hun booster halen, maar gezonde zorgmedewerkers die met het eersteklas middel Pfizer zijn geprikt. Wanneer wordt deze incompetente minister met de secondanten Rutte en Van Dissel met weinig zelfreflectie vervangen voor vers bloed?
Bob Nunes Cardozo, Amsterdam

‘Wat een treffende column van Johan Fretz’

Wat een geestige en slimme column van Johan Fretz, afgelopen zaterdag. Fijn als iemand een attitude van mensen zo helder, beeldend en treffend onder woorden brengt. Stukje uitgeknipt, om te bewaren.
Marijke Thunnissen, Amsterdam

Meer over