Brieven

Opinie: ‘In hoe supporters zich gedragen speelt het gedrag van spelers en trainers een grote rol’

Dit zijn de ingezonden brieven van vandaag. Ook een bijdrage leveren? Lees hier hoe dat kan.

Het Parool
null Beeld Getty Images/EyeEm
Beeld Getty Images/EyeEm

‘In hoe supporters zich gedragen speelt het gedrag van spelers en trainers een grote rol’

Vooropgesteld: het is volkomen onbegrijpelijk is dat er supporters zijn die menen een bijdrage te leveren aan de beleving van een voetbalwedstrijd door van alles en met name vuurwerk op het veld te gooien. Voetbal is emotie, maar er is wel een grens aan hoe dat wordt geuit. Moedig aan, wees blij of juist teleurgesteld. De emoties beteugelen dus.

Maar dat begint dan wel bij wat er op het veld gebeurt: het gedrag van spelers en trainers speelt ook een niet mis te verstane rol. De manier waarop al dan niet terechte frustraties op en langs het veld kenbaar worden gemaakt, zou wel eens behoorlijk aan een gespannen sfeer kunnen bijdragen. Spelers die voortdurend met de scheidsrechter in discussie gaan, trainers die zich niet onbetuigd laten over vermeende arbitrale dwalingen, het chagrijn druipt ervan af.

De belangen zijn groot? Ja, mijn grootje. Spelers die elkaar kaarten aansmeren, de dubbele moraal als het om tijdrekken gaat. En daar moet de arbitrage nog chocola van zien te maken ook.

Het incasseringsvermogen is uitermate laag, en dat levert wedstrijden van dito niveau en verteerbaarheid op. Opgeklopte opwinding. Niettemin, als er vuurwerk op het veld wordt gegooid, is een veroordeling op zijn plaats. Maar een keer nadenken over zaken die de sfeer mede bepalen, is geen overbodige luxe.

Jan Hollanders, Zaandam

‘Motorrijden is erg ontspannend!’

Robert Rehm noemt motorrijders geboren asociale debielen in HHW van 14 maart. Goede opening voor een constructief en gelijkwaardig gesprek – not! Maar als je je wilt afreageren ben je daar ook niet op uit. Misschien is het tijd voor een ontspannende hobby om frustraties los te kunnen laten? Motorrijden is erg ontspannend!

Ilonka de Jong, Zaandijk

‘Met tranen in de ogen las ik het artikel over scholenstress’

Met tranen in de ogen las ik het artikel (PS van de Week van zaterdag) over de keuzestress die opnieuw in Amsterdam optreedt: naar welke middelbare school kan mijn kind, wil het kind, en op welke school heeft het recht? Omdat kinderen en de ouders gewend zijn te krijgen wat men wenst, is er veel verdriet als het niet de eerste keus wordt.

Gelukkig zijn er ouders die het dan voor de kinderen opnemen en er alles aan doen om het kind daar te krijgen waar het recht op heeft.

Tevens worden er in het artikel adviezen gegeven die behulpzaam zijn bij de keuze. Ga naar de site van het ministerie van Onderwijs en zoek naar de schoolresultaten. En scholen waar niemand voor kiest, kunnen worden gesloten. Dat laatste lijkt me logisch, er zijn immers geen ouders die voor die school kiezen. De overige scholen worden overvol.

Gelukkig ben ik de schoolleeftijd voorbij; ik vond het een vreselijke tijd, maar dat lag niet aan de school.

F. Tabeling, Oegstgeest

‘Onbegrijpelijk dat Buitenhof de Russische ambassadeur een platform gaf’

Onbegrijpelijk dat Buitenhof zondag de Russische ambassadeur een platform gaf, om zijn onwaarheden te spuien. Zo’n debat kun je niet winnen, niemand wordt er beter of wijzer van.

Marieke Duppen, Amsterdam

Meer over