Opinie

Opinie: ‘Implementering maatregel geen marihuana aan toeristen te verkopen wordt rampzalig’

Dit zijn de ingezonden brieven van vandaag. Ook een bijdrage leveren? Lees hier hoe dat kan.

Het Parool
null Beeld Getty Images/EyeEm
Beeld Getty Images/EyeEm

‘Implementering van blowverbod voor toeristen wordt rampzalig’

Terwijl overal ter wereld marihuana wordt gelegaliseerd, wil onze zogenaamd progressieve burgemeester het verkoop aan toeristen verbieden.

Niet alleen zou deze maatregel leiden tot een enorme daling in inkomsten bij heel veel bedrijven en bewoners van Amsterdam, maar een kind kan voorspellen dat de implementering van zo’n maatregel rampzalig zal worden. Hiervoor heb je geen onderzoeken nodig. Jammer dat de burgemeester deze plannen tevoorschijn haalde na de verkiezingen. Dan had ik en waarschijnlijk veel meer Amsterdammers anders gestemd.

Frank Scimone, Amsterdam

‘Als blowen zo’n bescheiden rol speelt in de dagbesteding van toeristen, waarom hebben we dan 166 coffeeshops in Centrum nodig?

Met instemming las ik maandag in Het Parool dat de burgemeester het i-criterium wil laten gelden voor coffeeshops in Amsterdam. Veel binnenstadbewoners zullen dat toejuichen. Ik zat al te wachten op een tegenreactie. Eerst de gemeenteraad.

Teneur in het kort: niet doen, want straathandel. Merkwaardig om dit als tegenargument te gebruiken. Daarmee toon je je als raadslid machteloos en laat je je kennelijk gijzelen door een reëel probleem. Een dag later: de Bond van Cannabis Detaillisten (BCD) had I&O onderzoek laten doen. Slechts een kwart van de toeristen zou Amsterdam mijden door invoering i-criterium.

Volgens een eerder onderzoek van OIS zou ruim eenderde van de toeristen Amsterdam hierom links laten liggen. Goh, wat een opluchting, zullen de Cannabis detaillisten gedacht hebben! Het valt dus wel mee! Maar, hoezo? Welke vragen zijn bij beide onderzoeken precies gesteld? En als blowen zo’n bescheiden rol speelt in de dagbesteding van toeristen, kan iemand mij dan uitleggen waarom we 166 coffeeshops in stadsdeel Centrum nodig hebben?

Peter Stut, Amsterdam

‘Met schoenen aan op de bank, stoel of bed is tamelijk vies’

Je kan geen woonblad of zelfs Het Parool open slaan of je ziet de geportretteerde geïnterviewde met schoenen aan op de bank, stoel of bed zitten. Tamelijk vies, to put it mildly.

We kunnen nog wat leren van boeren, buitenlui en nieuwe Nederlanders. Daar thuis ben je van harte welkom op... kousenvoeten. Wel zo fris!

Ties van Dijk, Amsterdam

‘Dank je wel, Ton Damen, voor de verhelderende inzichten’

In een berichtje wordt gemeld dat ­Parooljournalist Ton Damen na 35 jaar afscheid heeft genomen van de krant (Het Parool, 14 april). Ik vind dat jammer, ik las zijn stukken graag. Hij heeft veel geschreven over de geschiedenis van Amsterdam, op een gedegen en tegelijk luchtige manier. Zo schreef hij over middeleeuwse ­resten achter moderne geveltjes, over het blootleggen van de 17de-eeuwse stadsmuur en de ontdekking van de bolwerken Muiden, Zeeburg en ­Osdorp, de opgravingen tussen de Valkenburgerstraat en de Uilenburgergracht en de verzakking van de 15de-eeuwse Waag door een verkeerde restauratie van de fundamenten. Interessant was ook het verslag van de discussie over het wel of niet reconstrueren van verdwenen gebouwen. Zo bleven we op de hoogte van de laatste ontdekkingen. Dank je wel, Ton Damen, voor die verhelderende inzichten.

Aernout Hagen, Amsterdam

Meer over