Opinie

Opinie: ‘IJburgers klagen over GroenLinks, maar zonder die partij was hun wijk nooit gebouwd’

Leo Platvoet was GroenLinksraadslid in de jaren 90 en reageert op het bericht dat IJburg GroenLinks heeft laten vallen. ‘Onder toenmalig GroenLinks wethouder Jeroen Saris werden de eerste stappen gezet om IJburg te ontwikkelen.’

Leo Platvoet
Nederland , Amsterdam , Bert Haanstrakade .07012020.07 januari 2020. Protest tegen de komst van mega windmolens bij Ijburg Foto and copyright Amaury Miller Protest tegen de komst van mega windmolens bij Ijburg Beeld Amaury Miller
Nederland , Amsterdam , Bert Haanstrakade .07012020.07 januari 2020. Protest tegen de komst van mega windmolens bij Ijburg Foto and copyright Amaury Miller Protest tegen de komst van mega windmolens bij IjburgBeeld Amaury Miller

Met een mix van ergernis en gevoel voor de ironie heb ik in Het Parool van zaterdag het artikel ‘Genekt door de windmolens’ gelezen, waarin IJburgers hun gal spuien over GroenLinks.

Ergernis, omdat de berichtgeving zo eenzijdig is. Amsterdam draagt zijn steen bij aan de energietransitie waartoe door het kabinet-Rutte terecht is besloten. Dat Rutte daar tijdens de verkiezingscampagne afstand van neemt, tekent eens te meer de laffe, rechtse populist die hij is. Uiteraard kun je met recht van mening verschillen over hoe ver windturbines van bebouwing af moeten staan, en daarin heeft het college van b. en w. ook geluisterd naar de inbreng van de IJburgers.

Incasseer je winst, zou ik zeggen. Maar beken ook dat Amsterdam binnen de gemeentegrenzen moet bijdragen aan het creëren van alternatieve energiebronnen.

Maar de ironie overheerst. In de jaren 90 maakte GroenLinks zich weinig geliefd bij verschillende milieubewegingen en bevolkingsgroepen. Onder toenmalig GroenLinks wethouder Jeroen Saris (Ruimtelijke ordening) werden de eerste stappen gezet om IJburg te ontwikkelen. De keuze van GroenLinks was een belangrijke factor voor andere partijen om daarin mee te gaan.

In 1997 werd het IJburgreferendum gehouden. Met spotjes op AT5 en een vloed aan pamfletten riep GroenLinks Amsterdammers op vóór de aanleg van IJburg te stemmen, om zo een nieuwe woonwijk aan de stad toe te voegen, bebouwing elders in groene gebieden te voorkomen en mede daardoor automobiliteit in te tomen.

Het Milieucentrum Amsterdam beschuldigde de voorstanders, zoals GroenLinks, van zorgwekkende propaganda en chantage op de Amsterdammers. De bewoners van Durgerdam voerden actie tegen de aanleg van IJburg ,omdat ‘het wonder van de zonsopkomst boven het IJmeer’ hun dreigde te worden ontnomen.

Bij dat referendum stemde meer dan 60 procent tegen IJburg, maar de vastgestelde drempel van 155.000 tegenstemmers werd niet gehaald. En dus werd gestart met de bouw van de nieuwe wijk.

De bewoners van IJburg hoeven GroenLinks daar echt niet dankbaar voor te zijn. Maar de tegenstanders van windmolens kunnen wellicht wel eens, als ze van ‘hun witte wijn sippen’ (om Hagenees Rutte te citeren), reflecteren op de ontstaansgeschiedenis van hun wijk en de afweging tussen de verschillende – kleine en grote – milieubelangen.

Leo Platvoet (GroenLinksraadslid in de jaren 90), Amsterdam

Meer over