Opinie: ‘Het zit in onze genen om Rusland als vijand te zien’

Dit zijn de ingezonden brieven van vandaag. Ook een bijdrage leveren? Lees hier hoe dat kan.

Het Parool
null Beeld Getty Images/EyeEm
Beeld Getty Images/EyeEm

‘Het zit in onze genen om Rusland als vijand te zien’

Er wordt veel geschreven en gepraat over hoe het komt dat wij ten opzichte van de Oekraïners anders reageren dan ten opzichte van de Syriërs en de Afghanen. Al die ‘experts’ vergeten het belangrijkste aspect, namelijk: Rusland als onze vijand zien, zit in onze genen. Dat speelt nu weer op.

Van 1945 tot 1989 was heel Europa bang voor ‘de bom’ en ‘als de Russen komen’. Op de lagere school leerden we dat als de bom viel, we onder ons tafeltje moesten kruipen (alsof je tafeltje de straling tegen kon houden). Velen bouwden een atoomvrije kelder in de tuin.

Mijn vader zat in de Bescherming Bevolking (BB) vanuit zijn werk. Nog in de jaren 80, ik was al lang volwassen, ging ieder liedje over ‘de bom’. Zelfs de vrolijke zomerhit Vamos a la playa. We zien Rusland nog Hongarije, Tsjechië en Slowakije binnenvallen. En Jan Palach, die zich in brand stak op een plein in Praag.

Ook toen namen we vluchtelingen uit deze landen op. We wisten al die jaren niet anders dan Rusland was de vijand. Met de regimes in Syrië en Afghanistan hebben we dat gevoel niet zo. Het is niet gek dat we meteen openstaan voor de Oekraïners en iets minder voor de Syriërs en de Afghanen.
H. van Leeuwen, Amsterdam

‘Welk economisch voordeel heeft het dragen van een mondkapje?’

Het OMT ziet nog een meerwaarde van het dragen van mondkapjes in het ov ter bescherming van de kwetsbare medemens. Meerwaarde is een marxistisch economisch begrip. Welk economisch voordeel heeft het dragen van een mondkapje voor de kwetsbare medemens? Overigens is niet alleen het OMT dat zich verslikt in dit begrip.
Bob Nunes Cardozo, Amsterdam

‘Had Ivo van Hove geïnformeerd over toneelgroep Amsterdam’

Zonder overleg of vooraankondiging heeft De Warme Winkel zichzelf omgedoopt tot toneelgroep Amsterdam, omdat die naam vacant is sinds Toneelgroep Amsterdam ITA is gaan heten. Het zou van respect getuigen als Ivo van Hove en de zijnen hier vooraf over geïnformeerd waren.

Zij zijn het die jullie twintig jaar geleden de kans hebben gegeven om te groeien. Zoals zij mij destijds ook de kans gaven om als onervaren kok te koken in hun kantine. De vader en moeder van succes zijn talent en doorzettingsvermogen. Wellevendheid is echter onontbeerlijk om van die kleine t een grote te maken. Dan wordt het succes je ook gegund.
Lien Bos, Amsterdam

Meer over