Lezersbrieven

Opinie: ‘Het volk wordt door Rutte een rad voor de ogen gedraaid’

Dit zijn de ingezonden brieven van vandaag. Ook een bijdrage leveren? Lees hier hoe dat kan.

Het Parool
null Beeld Getty Images/EyeEm
Beeld Getty Images/EyeEm

Heldere taal, maar niet heus

12 miljoen Nederlanders kijken naar de persconferentie van de demissionair premier en minister van VWS. Zij zijn er getuige van dat Mark Rutte een valse voorstelling van zaken geeft over wie in aanmerking komt voor de coronapas. “Iedereen die al corona heeft gehad,” zei hij. Heldere taal, die geen andere interpretatie toelaat dan dat de 2.147.473 personen (RIVM) die positief zijn getest sinds het uitbreken van corona, nu 20 maanden geleden, daaronder zouden horen te vallen. Maar coronacheck.nl hanteert een andere regel: de QR-code wordt alleen verstrekt aan die personen die in de laatste 180 dagen corona hebben gehad. Daarmee vallen er 1.8 miljoen al besmette personen buiten de boot, tenzij zij zich toch nog hebben laten vaccineren. Zo wordt dit volk een rad voor de ogen gedraaid. En deze politici willen dit land nog eens 4 jaar besturen.
Jan Blankestein, Amstelveen

Niet gastvrij voor mij

Mensen roepen dat zij op oneerlijke wijze buitengesloten worden, omdat zij niet meer zonder coronapas naar theater, bioscoop, sportzaal, kroeg of restaurant mogen. Dat is onjuist, zij moeten zich laten testen, maar mogen wel. Dat is een gevolg van de keuzevrijheid die ze als ongevaccineerden hebben. Voorlopig kan dat zelfs op mijn kosten als belastingbetaler.

Het valt mij op dat een grote groep onderbelicht blijft in de vaccinatiediscussie, de kwetsbaren. Wij, mensen met allerlei aandoeningen, onder andere aan de luchtwegen, hebben geen vrije keuze. Na vaccinatie blijven ongevaccineerden een grote bedreiging voor onze gezondheid. Dat betekent dat als de horeca niet controleert, wij niet meer kunnen deelnemen. De horeca wil graag gastvrijheid uitstralen, maar blijkbaar niet naar mijn lotgenoten en mij.

Ik weet dat vaccinatie geen garantie geeft, maar ik voel mij toch zorgelozer omdat in de theaterzalen waar goed gecontroleerd wordt, de kans aanzienlijk kleiner is dat ik besmet zal raken en in het ziekenhuis kom. Dat het in de tram steeds vaker van een wel of niet optredende conducteur afhangt of mijn wereld weer zo klein wordt als tijdens de lockdowns, is voor mij niet gemakkelijk te accepteren.
Selma Niewold, Amsterdam

Yma Sumac

Leuk die aandacht voor Yma Sumac door Peter van Brummelen. Heel bemoedigend ook, want wie kent haar nog? Zelf heb ik haar als tiener in het Amsterdamse Concertgebouw, zittend op de eerste rij, al zien en horen doen wat ook op de platen te horen was. In de allerlaatste film van James Bond ‘No Time to Die’ is een vrij lang fragment uit haar tijd te horen. Voor de Concertzender heb ik een programma over haar gemaakt, Yma Sumac – Daughter of the Sun God. Dat is nog terug te luisteren.
Henk Braaksma, Purmerend

Meer over