Opinie

Opinie: ‘Het beloven weer vier jaren te worden van ‘doe wat ik zeg maar doe niet wat ik doe’’

Dit zijn de ingezonden brieven van vandaag. Ook een bijdrage leveren? Lees hier hoe dat kan.

Het Parool
null Beeld Getty Images/EyeEm
Beeld Getty Images/EyeEm

‘Het beloven weer vier jaren te worden van ‘doe wat ik zeg maar doe niet wat ik doe’’

Vóór de gemeenteraadsverkiezingen hadden de coalitiepartijen de mond vol over inclusiviteit. Als ik dan de foto van de presentatie van wethouders bekijk, blijkt daar bar weinig van over te zijn. Zes vrouwen, drie mannen, één persoon met een migratieachtergrond. Het beloven weer vier jaren te worden van ‘doe wat ik zeg maar doe niet wat ik doe’.

Remco Bunder, Amsterdam

‘Toen ik las dat Ray Liotta was overleden, schoot er maar één gedachte, één woord door me heen: f*ck!’

Acteur Ray Liotta, bekend van de legendarische vertolking van Henry Hill, is op zevenenzestigjarige leeftijd overleden. Naar de oorzaak is het nog gissen. Twee jaar geleden stond Goodfellas ter ere van zijn dertigste verjaardag geprogrammeerd in de Filmhallen. Misschien kwam het door de titel, de ironie was ons nog niet duidelijk, misschien omdat de film dertig jaar na dato nog steeds draaide – ‘dan moet het wel een goede film zijn’. Hoe dan ook leek Goodfellas me een geschikte film om met mijn moeder te bezoeken.

Ik genoot, maar mijn moeder, zachtmoedig en eloquent, vond het niet zo’n fijne film. Er wordt precies driehonderd keer met ‘f*ck’ gescholden, wat neerkomt op een gemiddelde van om en nabij de twee keer per minuut. Toen ik las dat Ray Liotta was overleden, schoot er maar één gedachte, één woord door me heen: f*ck!
Just Pallandt, Amsterdam

‘Voer hoge boetes in voor opgevoerde e-bikes’

Veel aandacht is er op dit moment voor het groeiende aantal opgevoerde e-bikes op de fietspaden in de stad. Handhaving vindt niet plaats, hoewel deze opgevoerde racemonsters onverzekerd rondrijden. De schade veroorzaakt door een opgevoerde e-bike valt immers niet onder de WA-verzekering. Als slachtoffer bij een ongeval is het dus maar de vraag of letsel en materiële schade ooit zullen worden vergoed.

De oplossing is simpel: hoge boetes als bij controle blijkt dat de e-bike is opgevoerd. Ik denk aan minimaal 400 euro. Dit hoge bedrag staat in verhouding met de grote ellende die bij slachtoffers kan worden aangericht. Een hoge boete zal een flinke preventieve werking hebben. Het geeft de politie bovendien een handvat om dit groeiende probleem daadkrachtig aan te pakken.
Karel Hosten, Aalsmeer

‘’Hierheen naar het gas, dames en heren’ is een heruitgave en dat had er moeten staan’

Het Parool presenteert Hierheen naar het gas, dames en heren van Tadeusz Borowski met een nawoord van Arnon Grunberg op 28 mei alsof het bij uitgeverij Querido voor het eerst verschijnt. Het betreft echter een heruitgave en dat had er ook moeten staan. In 1980 verscheen het boek bij De Arbeiderspers als Hierheen naar de gaskamer, dames en heren, terwijl de Wereldbibliotheek het in 1964 al uitbracht als Stenen wereld. Wél is deze nieuwe uitgave natuurlijk zinvol: het is in al zijn gruwelijkheid een prachtig boek, al vind ik de titel uit 1980 sterker.
Wouter van Oorschot, Amsterdam

‘Bijzonder treurig dat Het Parool meegaat in de elitaire gewoonte de taal onnodig te doorspekken met Engels’

Het was even schrikken bij het lezen van de kop op de voorpagina van Het Parool van 30 mei. ‘Basisscholen: bijles is ‘pain in the ass’.’ Is de krant niet in staat de boodschap te vertolken in het Nederlands? Vraagt de krant zich niet even af of de lezer wel gediend is van dergelijk taalgebruik en of er misschien lezers zijn die de tekst niet eens begrijpen? Het is naar mijn mening bijzonder treurig dat Het Parool meegaat in de groeiende elitaire gewoonte de taal onnodig te doorspekken met Engelse woorden en uitdrukkingen.
Evert van den Heuvel, Amsterdam

Meer over