Lezersbrieven

Opinie: ‘Het asociale fietsgedrag van velen zorgt voor een steeds onvriendelijker leefklimaat in de stad’

Dit zijn de ingezonden brieven van vandaag. Ook een bijdrage leveren? Lees hier hoe dat kan.

Het Parool
null Beeld Getty Images/EyeEm
Beeld Getty Images/EyeEm

‘Het asociale fietsgedrag van velen zorgt voor een steeds onvriendelijker leefklimaat in de stad’

Vanochtend werd ik voor de zoveelste keer bijna door een bakfietsouder omver gereden, terwijl ik met mijn zoontje het zebrapad trachtte over te steken. Toen ik er wat van zei, volgde educatief de middelvinger. Fietsen is goed voor het milieu, maar het asociale fietsgedrag van velen zorgt voor een steeds onvriendelijker leefklimaat in de stad.

Om de agressie-uitstoot en opwarming van de gemoederen te verminderen zou om te beginnen het niet naleven van eeuwenoude verkeersregels als stoppen voor een zebrapad en rood licht en het niet midden op de stoep parkeren van je (bak)fiets gewoon weer ouderwets beboet moeten worden. Met de opbrengt kan menig gat in gemeentelijke begroting worden gedicht. Tip voor handhavers: post eens in de buurt van een lagere school in Zuid. Sowieso pleit ik voor invoering van een parkeertarief én wegenbelasting voor de Urban Arrow.

Vittorio Busato, Amsterdam

‘Keith Richards mag een goede slaggitarist zijn, maar soms kon hij de maat verliezen’

Dat Mick Taylor een begenadigde gitarist was, staat buiten kijf. De Stones hebben met en dankzij hem zelfs hun hoogtepunt bereikt. Maar Brian Jones was beslist geen middelmatige gitarist (Het Parool, 13 juni). Ik heb de Stones in 1967 in Parijs in de Olympia zien optreden en ik kan wel beweren dat Jones zijn gitaar heel goed hanteerde. Bovendien waren de meeste blikken uit de zaal op hem gericht en minder op Mick Jagger. Jones bespeelde echter andere instrumenten en zijn interesse in het gitaarspelen nam inderdaad af. Niettemin heeft hij, voordat hij overleed , ons laten horen dat hij de slide gitaar prachtig beheerste in No Expectations van het album Beggars Banquet.

Keith Richards mag een goede slaggitarist zijn, maar soms kon hij de maat verliezen en hij mocht zich dan gelukkig prijzen met de aanwezigheid van Jones op het podium die de boel weer in goede banen leidde. Tijdens het concert ter nagedachtenis van Jones in Hyde Park ging Richards een paar keer de fout in, maar toen moest hij het zelf uitzoeken – tot groot leedvermaak van musici Phil May (Pretty Things) en Ginger Baker (Cream), aanwezig in het publiek.

Xavier-Serge Martin, Amsterdam

‘Wijs consumenten op hun plichten om de stikstofproblematiek de baas te kunnen zijn’

Afkomstig uit een boerenfamilie en zelf de agrarische school doorlopen, betreur ik de situatie waarvoor veel boeren zich geplaatst zien. De almaar opstuwende productie en het zwalkende beleid van de overheid hebben geleid tot de huidige situatie. In de zeventiger jaren riepen critici al dat de grens bereikt was, een halve eeuw later zijn we door het plafond gegaan.

Voor mens, dier en milieu moet het roer nu echt om. Het is de taak van de politiek en de landbouwsector om eerlijk, onderbouwd en structureel beleid te voeren. Bied boeren toekomst. Wees inventief en zoek andere – verantwoorde – manieren van eiwitproductie, waar we ook in het buitenland ons voordeel mee kunnen doen. Wijs tevens consumenten op hun plichten: ongebreideld reizen, consumeren van dierlijke producten en doorgaan met de wegwerpmaatschappij, blijkt onhoudbaar om de stikstofproblematiek de baas te kunnen zijn.

Corrie van Schaik, Enkhuizen

Meer over