Opinie

Opinie: ‘Groen stukje Amsterdam is in praktijk racebaan voor sport- en elektrafietsers’

Dit zijn de ingezonden brieven van maandag. Ook een bijdrage leveren? Lees hier hoe dat kan.

Het Parool
null Beeld Getty Images/EyeEm
Beeld Getty Images/EyeEm

Groen stukje Amsterdam is in praktijk racebaan voor sport- en elektrafietsers

Langs de Haarlemmerweg en volkstuin Ons Genoegen loopt een fiets- en wandelpad. Een groen stukje Amsterdam maar in de praktijk een racebaan voor dolgedraaide sport- en elektrafietsers, die vinden dat hun haast, c.q conditie een doel is dat alle middelen heiligt. Loop je daar op dat smalle voetgangersstrookje, waar je elkaar nauwelijks passeren kan en... zoef!! Daar gaat er weer een. De rijwind suist in je oren en je schrikt je helemaal rot.

Op enkele centimeters raast het voorbij. Als een hond die racebaan oprent, is het leed niet te overzien. Een kind houd je daar stevig vast. De maximale snelheid binnen de bebouwde kom is 50 kilometer per uur, toch? Op deze wandel/fietspaden gaat het er zonder enig toezicht of controle soms wel harder aan toe. In de Kinkerstraat zou je als verkeersdeelnemer van de weg worden gehaald. Automobilisten en motorrijders krijgen voor slechts luttele kilometers overschrijding boetes die pijn doen. Dit type fietser is niet meer die van vroeger tijden, en mag dus kennelijk scheuren door stedelijk gebied.

Peter Schrijnders, Amsterdam

Besteed ook eens aandacht aan andere sporten

Zaterdag 26 maart was ik bij de finale van de badmintoncompetitie tussen BC Duinwijck en BV Almere. Na zeven spannende en een iets minder spannende partij stond er 4-4 op het scorebord. Het kampioenschap moest beslist worden door middel van een golden game, gewonnen door Duinwijck. Het was gewoon genieten. Maandagochtend keek ik verwachtingsvol in Het Parool naar een stukje over deze spannende finale. Helaas. Helemaal niets van te vinden. Beste Parool: Geef ook eens aandacht aan andere sporten dan voetbal, F1, wielrennen of hockey.

Danny Korff, Almere

Zet Rusland niet achter een IJzeren kunstgordijn

De Hermitage Amsterdam plaatst op hun site ‘op dit moment geen keus te hebben’. Hiermee doelt het museum op het verbreken van de banden met de Hermitage Sint-Petersburg: ‘Het museum bezint zich op de toekomst’. Ik heb wel een idee. Het helpt niet om Rusland achter een ijzeren gordijn te plaatsen. Communicatie door middel van schrijvers, dichters en kunstenaars is in het verleden altijd een middel geweest om maatschappijkritisch te (kunnen) blijven. De Hermitage kan hun collega’s helpen door niet de rug toe te keren maar een hand te reiken.

Irene Rokx, Moergestel

Nog een klimaatoplossing: minder kinderen maken

In het artikel ‘Hoe ziet onze planeet er in 2100 uit?’ (Het Parool, 28/3) noemt Sjoerd Groeskamp drie ‘oplossingen’ voor het klimaatprobleem: minder vliegen, minder vlees eten, meer fietsen. Ik weet er nog een: minder kinderen maken. Of mag ik dat niet zeggen?

Robert Rehm, Amsterdam

Meer over