PlusOpinie

Opinie: ‘Fooi aftroggelen via de bon? Dan krijg je een onvoloende in Proefwerk’

Dit zijn de ingezonden brieven van vandaag. Ook een bijdrage leveren? Lees hier hoe dat kan.

Het Parool
null Beeld Getty Images/EyeEm
Beeld Getty Images/EyeEm

‘Fooi aftroggelen via de bon? Dan krijg je een onvoloende in Proefwerk’

Onderaan de rekening bij het Proefwerk van Mara Grimm (Het Parool, 11 september) tref ik de volgende zin aan: ‘Service charge is not included’. In de VS maakt men zo duidelijk dat het personeel hoofdzakelijk uit de fooienpot wordt betaald, waardoor gasten een extra bijdrage van zo’n 20 procent dienen te betalen.

Deze zin van De Juwelier kan niet anders dan bedoeld zijn om onwetende Amerikaanse toeristen twintig procent extra geld uit de zak te kloppen. In ons land met strikte arbeidswetten over betaling van personeel een kwalijke praktijk, die zich op de grens van oplichting bevindt. Een restaurant met dit soort lage streken krijgt van mij, ongeacht de kwaliteit van het eten, een dikke onvoldoende.
Gert Nieveld, Amsterdam

‘Waarom wordt alleen Zuidoost genoemd?’

In Het Parool van woensdag 15 september de kop: ‘Leraar van school in Zuidoost zou zijn vriendin neergestoken hebben’.

De man woont in Nieuwegein. De steekpartij was in Den Bosch. De vrouw komt uit Utrecht. Hij is vier dagen (!) geleden in Zuidoost begonnen. Waarom deze kop, vraag ik mij af? Alles aan het artikel klopt, maar het deugt natuurlijk niet.

Monique Brewster, Amsterdam

‘De vrijheid van gevaccineerden dient niet te worden ingeperkt door ongevaccineerden’

Vrijheid is een veelzijdig begrip en een belangrijke waarde in een mensenleven. Dat veel mensen dat ook nu een groot goed achten begrijp ik. Maar in een samenleving moet de vrijheid van elk individu op elkaar worden afgestemd. Ik hecht namelijk ook veel waarde aan mijn vrijheid.

Ik accepteer het dus als mensen de vrijheid willen nemen om het vaccin te weigeren. Maar dan is het ook aan hen om de consequenties daarvan te dragen. De vrijheid van de gevaccineerden dient namelijk niet te worden ingeperkt door die keuze. Wij verdienen onze vrijheid om zo veilig mogelijk, met zo min mogelijk kans op besmetting, gebruik te maken van horeca en andere instellingen. Kom maar op met die coronapas.

Katinka Harmsen, Amsterdam

‘Wie een ontgroening wil ondergaan moet behandeld worden door een psychiater’

Toen mijn nichtje afstudeerde als dierenarts, verklaarde de spreekstalmeester van dienst dat alle afstuderenden nu een academisch denkniveau hadden bereikt. Dat leek en lijkt mij onjuist. Sommige studenten bereiken dat niveau nooit. Immers, wie beginnende studenten zo’n belachelijke ontgroeningsmishandeling aandoet, zal nooit een academisch denkniveau bereiken. Dat geldt ook voor de student die de ontgroening wil ondergaan. Beide groepen moeten behandeld worden door een psychiater en liever nog even wachten met studeren.

Bram Wiertz, Amsterdam

‘Een goede foto van het Markermeer zou laten zien hoe uniek het is’

De foto bij het opiniestuk ‘Amsterdam heeft Markermeer nodig’ (Het Parool, 14 september) toont met name de Gouwzee, genomen vanaf Marken, met in de verte Uitdam, Amsterdam, Muiden en Forteiland Pampus. Jammer. Een goede foto van het gebied zou laten zien hoe prachtig en uniek het is. Een waanzinnig slecht plan in mijn ogen.

Leon Oosterbroek, Muiden

Meer over