Opinie

Opinie: ‘Doe precies het tegenovergestelde van wat techbedrijven willen dat je doet’

Dit zijn de ingezonden brieven van vandaag. Ook een bijdrage leveren? Lees hier hoe dat kan.

Het Parool
null Beeld Getty Images/EyeEm
Beeld Getty Images/EyeEm

‘Doe precies het tegenovergestelde van wat techbedrijven willen dat je doet’

Mooi stuk dinsdag van Maarten Moll, over de trieste ‘telefoonpinguïns’ op de fiets bij het stoplicht. Dit merk je natuurlijk alleen als je opkijkt van je telefoon of rondloopt zonder telefoon in de hand. Zoals Maarten schrijft: als je dat doet, is er ineens tijd om na te denken, maar het geeft ook de broodnodige gelegenheid tot zelfreflectie, rondkijken, observeren, dromen, ideeën hebben.

Wat te doen? Doe precies het tegenovergestelde van wat techbedrijven willen dat je doet, in plaats van alles samen te voegen en in het ‘konijnenhol’ te vallen: de-bundle (ontbundel). Koop een dumbphone, koop een kleine mp3-speler, koop een wekker. Als je echt wilt werken of whatsappen, doe dat dan vanaf je computer. Als je echt zin hebt om naar muziek of een podcast te luisteren, pak dan je mp3-speler en geniet ervan, met intentie. Het kan, het werkt. Maar ik vraag me altijd af hoeveel mensen dit echt willen doen.
Anne Charbonneau, Amsterdam

‘Kernenergie is een oplossing die past in de ‘meer, meer, meer’-gedachte’

Vier studenten aan de hogeschool van Amsterdam weten de oplossing voor de klimaatverandering. Ik ben bioloog, ik twijfel soms ook over kernenergie als oplossing. Maar laat duidelijk zijn, kernenergie is niet schoon, het kost veel energie om een centrale te bouwen. Het afval is ook niet schoon, om het simpel te stellen. Uranium is een grondstof die heel veel risico’s met zich meebrengt, die kan namelijk ook – in de een of andere vorm – voor andere doeleinden worden gebruikt.

Er zijn inderdaad redenen om een groter gewicht aan kernenergie toe te kennen, zoals de studenten uitleggen. Een belangrijk bezwaar is wellicht dat we al te laat zijn: op het ogenblik kost de bouw van een kerncentrale zo’n 20 jaar. Verder, misschien nog belangrijker: kernenergie is een oplossing die past in de ‘meer, meer, meer’-gedachte van het huidige economische groeimodel. De argumenten van deze studenten commerciële economie (!) zijn niet overtuigend, lijkt me.
Hans van den Berg, bioloog, Vleuten

‘Ook de moeite waard: het publiek toegankelijk depot in het fraaie MAS-Museum’

Museum Boijmans van Beuningen in Rotterdam heeft een publiek toegankelijk depot (Het Parool van 4 november), maar dat geldt ook voor het fraaie MAS-Museum aan de Stroom in Antwerpen. Misschien niet voor de hele collectie, maar zéker de moeite waard om te bezoeken.
Nel Vos, Amsterdam

‘Het zit meer dan prima met die lichtheid van M’

Mevrouw Van der Linden spreekt in Het Parool van 8 november enige malen haar zorgen uit of haar programma wel de nodige ‘lichtheid’ (haar eigen woorden) heeft. Dit herinnerde mij aan een uitzending met het ‘kalifaatmeisje’ Laura. Deze had lange tijd in Raqqa doorgebracht, de stad waar bijvoorbeeld wekelijks afgehakte hoofden in het openbaar geëxposeerd werden. Laura had daar niets van gezien. Van der Linden ging hier volkomen aan voorbij en bleef ook in de rest van het interview totaal kritiekloos. Conclusie: geen zorgen M, het zit meer dan prima met die ‘lichtheid’!
Henk van Lubeck, Amsterdam

Meer over