Opinie: ‘Djokovic, wees de kampioen die je bent geweest en ga naar huis’

Dit zijn de ingezonden brieven van vandaag. Ook een bijdrage leveren? Lees hier hoe dat kan.

Het Parool
null Beeld Getty Images/EyeEm
Beeld Getty Images/EyeEm

‘Djokovic, wees de kampioen die je bent geweest en ga naar huis’

De huidige kampioen van de Australian Open, Novak Djokovic, is aangehouden bij de grens. Omdat zijn vaccinatiestatus onbekend is, is zijn aanstaande komst door de meeste Australiërs veroordeeld. De maatregelen zijn hier streng geweest, waaronder het niet mogen bezoeken van stervende familieleden en vervolgens slechts tien mensen toelaten op de begrafenis.

Van Djokovic is gemeld dat hij covid heeft gehad en er wordt algemeen aangenomen dat hij niet is ingeënt op basis van zijn opvattingen – en toch reist hij rond en is van plan om in Australië te spelen. De volgende stap is om naar de rechtbank te stappen om Australië binnen te komen.

Hoe kan één persoon, en zijn team, zo onwetend zijn om te denken dat hij de beperkingen en de publieke opinie kan negeren om een groot salaris te verdienen? Wees de kampioen die je bent geweest en ga nu naar huis totdat je kunt bewijzen dat je bent gevaccineerd.
Dennis Fitzgerald, Melbourne, Australië

‘Laten we stoppen met die gijzeling door een minderheid’

In New York wordt bij iedere horecagelegenheid, theater of bioscoop gevraagd naar je vaccinatiebewijs en ID. Het gevolg is dat de cafés, restaurants en theaters vol zitten en de winkels open zijn. Het lijkt wel weer normaal. Laten we in godsnaam stoppen met die gijzeling door een kleine minderheid.
Erik-Jan Haanraadts, Amsterdam

‘Dat demonstranten zich hebben laten meeslepen is een luchtballon’

“Ik heb me laten meeslepen.” Dat is het meest gehoorde excuus van verdachten die zich bij de rechter moeten verantwoorden voor hun gedrag tijdens (corona)demonstraties. Ze zeggen niet dat ze willens en wetens, dus weloverwogen, met die demonstraties hebben meegedaan. Het aangevoerde excuus – daar is over nagedacht – wordt gebruikt om enige vorm van strafvermindering te krijgen. Mogelijk kan de rechter hier ook even naar kijken en door deze luchtballon heenprikken. Dan wordt het terecht Recht.
Henk Visser, Amsterdam

‘Door de bouwen verdwijnt het agrarische karakter van de Amstel’

Aan de Amstel tussen Het Kalfje en Ouderkerk worden aan beide zijden van de rivier steeds meer huizen gebouwd. Hierdoor verdwijnt het deels nog agrarische karakter en het zicht op de polder. Op dit moment wordt schuin tegenover Het Kalfje, aan de overkant van de Amstel, gebouwd op een plek waar nooit een woning heeft gestaan. Als je de kaart van dit gebied van twintig jaar geleden vergelijkt met nu, dan is er een enorm verschil. Misschien kan Het Parool eens onderzoek doen naar de schimmige wereld van vergunningen?
P. de Wit, Amsterdam