Opinie

Opinie: ‘Beleidshufters maken het nieuwe normaal onnodig moeilijk’

Star naleven van coronabeleid demotiveert welwillende burgers die proberen zich aan alle regels te houden, vindt Danny van Zuijlen.

Danny van Zuijlen
null Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Ze komen eraan. Jaren zijn ze onderdrukt en weggehoond of konden wij ze beteugelen. Maar nu komen ze omhoog uit de krochten van de maatschappij: beleidshufters. Lang zijn ze gebukt gegaan onder onze mentaliteit met wegwerpzinnen als ‘Ach, we zien het door de vingers’ en ‘We knijpen wel een oogje dicht’, maar nu zijn ze aan zet.

Vorige week ging ik voor het eerst in maanden naar een theater, op de Nes. Nadat mijn vriend en ik uit eten waren geweest en zijn we tegen aanvangstijd naar het theater gelopen. Daar aangekomen verbaasde het ons dat zo vlak voor aanvang er een enorme rij mensen stond te wachten.

De QR-code van de Corona­Check­app bleek gecontroleerd te worden. Een theatermedewerker stond onhandig met een scanapparaat de telefoons van het publiek te scannen (“Kan de brightness hoger? De app scant de code niet.” “Brightness? Wat is dat?” En dat met dertig ouderen). Eenmaal aan de beurt hadden we ons entreeticket en de QR-code met hoge brightness paraat.

“Mag ik uw identiteitsbewijs zien? vroeg de medewerker, inmiddels tien minuten na aanvangstijd. Ik: “Waarvoor?”

“Ik moet zien of deze QR-code wel bij u hoort.”

“Dat heb ik niet bij me,” zei ik.

“Dan mag u niet naar binnen.”

“Maar ik heb een kaartje en de app.”

“We kunnen helaas geen uitzonderingen maken. Beleid,” zei hij terwijl hij ons wegwuifde.

Ik keek naar de QR-code en zei pissig: “Denk je nou echt dat ik deze telefoon net heb gejat om jullie theater te bezoeken?”

Hij keek mij met een lege blik aan en zei: “Het is het beleid.”

Ik kwam er echt niet in.

Dit voorval kenmerkt de ontwikkeling die erop duidt dat de beleidsridders zich de komende maanden onoverwinnelijk zullen voelen. In plaats van met gezond verstand te handelen, zullen zij zich verschuilen achter ‘het beleid’. Ik stel mij voor dat zo’n ijverige medewerker na aanvang in zijn werkruimte terugkeert en dan vol trots tegen zijn collega van de garderobe roept: “Ik heb er twee naar huis gestuurd hoor! Hadden geen ID mee!”

De beleidshufters worden de baas in dit land. Met hun pünktliche houding gaan ze het de mensen die proberen te leven naar het nieuwe normaal heel moeilijk maken.
Danny van Zuijlen, Amsterdam

Meer over