Lezersbrief

Opinie: ‘Anti-abortuspropaganda hoort niet in Amsterdam thuis’

Paroollezer Noëlle de Leeuw reageert in een ingezonden brief op het grote anti-abortusbord dat vorige week op de Dam stond. ‘Mokum staat voor veel dingen. Anti-abortuspropaganda is er daar geen van. Die boodschap op de Dam? Die hoort hier niet thuis.’

Het Parool
null Beeld ANP
Beeld ANP

Het abortusdebat is voor mij, een 24-jarige vrouw, iets van vorige generaties. Abortus is een recht waar ze in andere landen nog voor vechten; vechten om het te krijgen of te behouden. Maar in ons land gebeurt dat niet meer. Nee, wij hebben het hier een stuk beter voor elkaar.

Dus toen ik vorige week over de Dam liep en een groot anti-abortusbord zag, was ik, op z’n zachtst gezegd, van m’n à propos. Daar stond ie dan, schaamteloos te pronken in de abri van een tramhalte: een gigantische afbeelding van een zes weken oud embryo met slechts een websitenaam en een QR-code.

Ik, ook maar een mens, kan de verleiding van zo’n aantrekkelijk grote QR-code niet weerstaan. Wie wel? Die code leidde mij naar een website waarvan de homepage weinig meer lijkt te zeggen of doen dan een aantal afgrijselijke foto’s te tonen. Buiten titels als ‘de realiteit van abortus’ en ‘beelden slachtoffers’ waar niet op te klikken valt, is dit weinig meer dan een niet-werkende website met antiabortuspropaganda. Het doet de vraag rijzen of deze organisatie haar geld niet beter aan een goeie webmaster had kunnen besteden, maar daar gaat het nu niet om.

De Dam is wellicht het drukstbezochte plein van Nederland – is dit hoe wij ons willen presenteren? De verschijning van dat bord was niet alleen verbijsterend, hij was ook nog eens verbijsterend medisch inaccuraat. Het formaatje tramhokje deed vermoeden dat het embryo wellicht voor de rol van King Kong ging, klaar om het Nationaal Monument te beklimmen. In werkelijkheid heeft een embryo van zes weken ongeveer de grootte van een sesamzaadje, zo’n drie millimeter. Maar die afmeting doet het natuurlijk lang niet zo goed in een abri van lijn 14.

Waar ik mee achterbleef was die verbijstering. Dit is geen duister, conservatief hoekje van Facebook; dit is Amsterdam. De stad van vrijheid, tolerantie, en acceptatie. De plek waar we met duizenden tegelijk solidair verklaren met vrouwen wereldwijd. Waar we ons sterk maken tegen discriminatie, onrechtvaardigheid en onderdrukking. De hoofdstad van een land waar vrouwen hun eigen keuzes maken, ook over hun lichaam. Juist over hun lichaam.

Mokum staat voor veel dingen. Anti-abortuspropaganda is er daar geen van. Die boodschap op de Dam? Die hoort hier niet thuis.

Noëlle de Leeuw, Amsterdam

Meer over