Lezersbrieven

Opinie: ‘Als mensen nu carnaval willen vieren, staan politici machteloos’

Dit zijn de ingezonden brieven van 4 november. Ook een bijdrage leveren? Lees hier hoe dat kan.

Het Parool
null Beeld Getty Images/EyeEm
Beeld Getty Images/EyeEm

‘Deze persconferentie stelt niemand tevreden’

De nieuwe coronamaatregelen van onze regering hebben een hoog pappen-en-nathoudenkarakter. Niemand is echt tevreden, er worden geen oplossingen geboden en een hoopvol perspectief is erg ver weg. Er worden nog geen echte keuzes gemaakt. Het belang van onze gehele economie is bijvoorbeeld veel groter dan allerlei deelbelangen zoals de horeca. Tegelijkertijd is bij veel landgenoten het gevoel van urgentie weg, zo willen sommigen al weer carnaval gaan vieren! Zelfs de meest doorgewinterde politicus staat dan machteloos!
Maarten Racz, Enschede

‘En de kerken, hoe zit het daarmee’

Verbaasd of beter gezegd verbijsterd: er werd niks gezegd over een QR-code bij kerken , moskeeën en synagogen.
Serge-Henri Valcke, Amsterdam

‘Het belangrijkste plaatje ontbreekt’

Handen wassen. Afstand houden. Testen. Ventileren. Vier pictogrammen op de katheders bij de persconferentie. Het belangrijkste en effectiefste ontbreekt: vaccineren.
Ludo Grégoire, Leiden

‘Wallenstandpunt cruciaal voor combinatie PvdA-GroenLinks’

Het Parool van zaterdag 30 oktober schrijft over de oproep van PvdA-prominenten voor vergaande samenwerking tussen GroenLinks en de PvdA. Hoewel ik over het algemeen in samenwerking geloof, is dit plan voor de bewoners van de binnenstad een doemscenario. In de aanpak van het seks- en drugstoerisme en de daarmee gepaard gaande overlast, de herrie, de vervuiling en de criminaliteit, heeft burgemeester Halsema samen met Openbaar Ministerie en de politie voorgesteld om te stoppen met verkoop van softdrugs aan toeristen en de raamprostitutie van de Wallen te verplaatsen. Dit is onderdeel van de aanpak die de binnenstad weer leefbaar moet maken en toegankelijk voor alle Amsterdammers.

GroenLinks steunt de burgemeester op dit punt niet. Die partij wil geen einde aan het drugstoerisme en wil de raamprostitutie op de Wallen behouden. Daarmee laat GroenLinks de duizenden bewoners van de binnenstad in de steek. De angst voor straathandel, de smoes die GroenLinks voor dit standpunt gebruikt, is voor bewoners een lachertje. Ze ervaren nu elke avond al huis aan huis de intimiderende aanwezigheid van drugsdealers. De toeristen komen af op de coffeeshops en de dealers komen af op de toeristen.

Jarenlang hebben bewoners en ondernemers op alle mogelijke manieren laten zien hoezeer zij lijden onder dit platte vermaak dat niks te maken heeft met interesse in de stad. Veel bewoners zijn inmiddels wanhopig of vertrokken. Gelukkig steunt de PvdA in haar verkiezingsprogramma het plan van Halsema wel. Als samenwerking betekent dat de PvdA het standpunt van GroenLinks overneemt, zal het voor de eerste keer van mijn leven zijn dat ik in mijn eigen stad niet op de PvdA kan stemmen.
Els Iping (voormalig stadsdeelvoorzitter Amsterdam Centrum), Amsterdam

Meer over