Opinie

Opinie: ‘Alleen met kernenergie is de CO2-uitstoot echt snel terug te dringen’

Dit zijn de ingezonden brieven van vandaag. Ook een bijdrage leveren? Lees hier hoe dat kan.

Het Parool
null Beeld Getty Images/EyeEm
Beeld Getty Images/EyeEm

Tijd voor kernenergie

Waarom gaat het in de pers altijd over het afschaffen van fossiele brandstoffen? Een forse reductie van de CO2-uitstoot krijg je niet door fossiele brandstoffen te vervangen door synthetische brandstoffen of biomassa (hout, afgewerkte olie, maisolie, afval of wat dan ook), want bij verbranding van al deze koolstof bevattende stoffen is CO2 het resultaat. En dan nog, wind- en zonne-energie zullen nimmer de gehele en toenemende behoefte aan energie dekken.

Maak kernenergie nu eens bespreekbaar want die optie is binnen de bestaande technische mogelijkheden op dit moment de beste om relatief snel tot reductie van de CO2-uitstoot te komen. Ga, om op te schieten, niet het wiel opnieuw uitvinden, bouw centrales naar een bewezen concept (dat van de Fransen bijvoorbeeld) en laat de bouw en het beheer niet over aan de markt maar aan de overheid, zoals we dat decennia lang gehad hebben. Dan weten we dat niet winst, maar veiligheid voorop zal staan.
Kees de Ruiter Amsterdam

Amsterdam groener?

Links naast ons huis is een heel leuke tuin door een projectontwikkelaar veranderd in een stenen binnenplaatsje. Nu is het huis rechts naast ons ook opgekocht door een ‘ontwikkelaar’ en u denkt het vast al te weten, maar nee, het is nog erger! Hij wil onder het hele tuin én de tuin een kelder maken en die bestemmen tot woning.

Het gemeentelijk juridisch bureau ziet geen reden het af te keuren. Dat daarmee het wortelstelsel van onze 17 meter hoge esdoorn wordt geamputeerd, acht het gemeentebestuur van Amsterdam blijkbaar toelaatbaar. Een bunker voor een boom. Hoezo, Amsterdam moet groener?
Joop Vriesman, Amsterdam

Functie elders

Dus minister Wopke Hoekstra was voor zijn ministerschap, als lid van de Eerste Kamer, voorzitter van een commissie die strijd voerde tegen belastingontwijking. En hij had dus niet in de gaten dat hij zelf al jaren aan zo’n regeling deelnam? Tijd voor een functie elders?
Diana Bos, Diemen

Markthallen als ramp

In PS van de Week van zaterdag stond een artikel over de Centrale Markthallen. Het was een positief verhaal, over kansen en mogelijkheden, maar liet bij mij toch een nare smaak achter. Ooit was deze markt op de Lijnbaansgracht gesitueerd. Mijn grootvader had er een haringstal, die volgens de overlevering redelijk liep. Toen de markt ging verhuizen, mocht mijn grootvader niet mee en werd zijn vergunning ingetrokken.

In de crisisjaren betekende dit dat het gezin verviel tot bittere armoede. Mijn vader moest bijdragen aan het gezinsinkomen en kon niet verder leren. Een Amsterdams drama op microniveau, met gevolgen voor mij: ik zal nooit haring eten en, heb aangemoedigd door mijn vader, altijd geleerd.
Loes Dekker, Amsterdam

Onmogelijke opdracht

Johan Remkes en Wouter Koolmees gaan als nieuwe informateurs hun uiterste best doen een nieuw kabinet te vormen. Mochten zij in die onmogelijke opdracht slagen, dan zullen zij bij de presentatie ervan zeggen: Er is een nieuw kabinet – oude wijn in nieuwe zakken.
Marcel van den Bos, Amsterdam

Meer over