Maarten Moll. Beeld Agata Nowicka
Maarten Moll.Beeld Agata Nowicka

Op bedevaart naar het huis waar Johan Cruijff opgroeide

PlusMaarten Moll

Maarten Moll

Een grijze dag. Als het niet regen­de aldoor de dreiging van nieuwe buien. Schemerig, ­terwijl de lantaarns nog niet waren aangesprongen.

“Geef mij de grauwe, stedelijke wegen,” citeerde ik lekker pathetisch.

Akkerstraat.

Niet eerder was ik op pelgrimage geweest. Meerdere keren over Père-Lachaise gedwaald, nooit het graf van Jim Morisson gezocht (de aansteller). In Praag in een bierkelder verdwenen terwijl anderen langs de huizen slenterden waar Kafka had gewoond (wel, en te lang, geproost op zijn werk. “Kafkatjeeeee!!!”).

Twee jongetjes kwamen de straat in geslenterd. Eentje met een bal onder zijn arm.

Ik heb bijna tien jaar op heilige rond gewoond. Bernabeuhof, Park de Meer, waar ooit stadion De Meer stond. In de sloot achter het huis lag de middenstip (u gelooft het niet maar ik heb eens een Japanner door die sloot zien waden).

In een droom vlogen de Ajacieden door de woonkamer, waar kortgeschoren gras lag. Ik zat op de bank en Bergkamp kwam voorbij, Van Basten. Schoenaker. Cruijff. Ik zag de versnelling bij zijn comeback in De Meer tegen Haarlem.

Daarna nachten in de kamer gezeten, maar ze zijn nooit aan me verschenen.

Voor ik op de fiets stapte om naar Betondorp te fietsen, had ik Johan Cruijff, de biografie uitgelezen. En ik was in de ban van de man, het fenomeen. De Cruijffbijbel, van Auke Kok, verschijnt donderdag, niet geheel toevallig op de 14de.

Op een hoek lag een afgeragd bankstel. In de goot een kuipje mayonaise van McDonald’s, ongeopend. Vitrage bewoog. De straat voor nummer 32 is opgebroken. Er stond een graafmachine van het merk Kato (de HD 308 USV).

Er liepen geen pelgrims door de straat die wilden zien waar de jonge Cruijff opgroeide, waar hij met een bal onder zijn arm naar buiten stormde. Waar het is begonnen.

Wat is het nut van een bedevaart? Ik heb het huis even aangeraakt.

Reageren? m.moll@parool.nl

Meer over