Plusopinie

Ook anderen wisten dat Lubbers een verhouding had met die dame

Theodor Holman (1953) is columnist, schrijver, televisie- en radiomaker. Elke dag, uitgezonderd zondag, lees je hier zijn column uit Het Parool.

Theodor Holman
Theodor Holman Beeld Wolff
Theodor HolmanBeeld Wolff

Helaas was ik niet in staat om de eerste aflevering in de serie over Lubbers op televisie te zien, maar ik werd wel herinnerd aan een aardige anekdote.

Wij - Gijs van de Westelaken, Theo van Gogh en ondergetekende - gingen eens een autotochtje door Nederland maken. Dat deden we wel vaker. We kwamen terecht in Wassenaar, waar Theo zijn jeugd had doorgebracht.

Theo was op stoot en vertelde van alles. Opeens zei hij: "Hier verderop staat het mooiste huis van Nederland."

Inderdaad stonden we even later voor een paleis - ik had het huis nog nooit gezien.

Theo vertelde: "Dit was de ambassade van India. Toen Lubbers minister-president was, werkte mijn vader nog voor de BVD. Hij vertelde dat de BVD Lubbers in de gaten hield, want die had een verhouding met een dame van die Indiase ambassade. India en Pakistan werden toen in de gaten gehouden vanwege spionageactiviteiten. Je had toen een man, Abdul Khan, en die had Nederlandse atoomgeheimen doorgespeeld aan Pakistan en India. Lubbers moest regelmatig bij die ambassade op bezoek, en die heeft toen een verhouding met een vrouw daar gekregen. Dat maakte hem chantabel. Lubbers heeft trouwens later beweerd dat de spionageactiviteiten van Khan bekend waren. Later is ook bekend geworden dat de CIA Nederland verzocht heeft Khan niet te vervolgen."

Theo en ik wilden hier een film over maken, maar we kwamen niet uit het volgende probleem: was het spannender om een film te maken over Lubbers met die vrouw, of was het spannender om gewoon het probleem te nemen: een getrouwde minister-president weet dat er wordt gespioneerd maar knoopt toch een geheime verhouding aan met een vrouw op de ambassade. Wie bedriegt wie en waarom.

Later hoorde ik - ik zweer dat het waar is - hierover nog een anekdote van twee collega-journalisten. Ook zij wisten dat Lubbers een verhouding had met die Indiase dame, en wilden dat zeker weten of er foto's van hebben. Ze hielden zich op in de bosjes en merkten dat er nog twee heren met een verrekijker naar die ambassade staarden. Eén van die heren zei toen: "Wij zijn van de BVD. Het is in het landsbelang dat u geen melding maakt van het feit dat u daarnet heeft waargenomen, en van het feit dat u ons heeft ontmoet. Kunt u ons dat beloven?" De collega's beloofden dat.

Meer over