PlusColumn

Onana maakt keepen ongelooflijk cool

Janneke van der Horst
Janneke van der Horst Beeld Wolff
Janneke van der HorstBeeld Wolff

Mijn vriend schreef voor de website van Hard Gras eens een stukje over het juichen van keepers: (...) 'Maar meestal viert hij het alleen. Meestal doet hij niet veel meer dan naar de grond vlak voor hem kijken en een vuist ballen. Of als hij zich even laat gaan, zijn handen omhoog steken. Daar, als enige op die helft van het veld. Meer zelfbewust dan ­bijna iedereen in het hele stadion. Vaak ziet hij juichende spelers alleen van dichtbij wanneer hij zelf niet kan juichen.'

Die eenzaamheid van de keeper vergeleek mijn vriend met zichzelf. Aan hoe het is om als PSV'er in Amsterdam te wonen en helemaal alleen te juichen voor een doelpunt.

Hij schreef het er niet bij, maar het is waarschijnlijk nog eenzamer wanneer je samenwoont met een Ajacied.

Met een vi­leine Ajacied. Bij wie je nooit echt hard durft te juichen, ­omdat je dan een avond lang wordt beschimpt en tot in de slaapkamer wordt achtervolgd met anti-PSV-liedjes.

Op de tv zie je vooral beelden van de doelpuntenmaker, een shot van de trainer en een paar beteuterde verdedigers. Een enkele keer komt de speler die gewisseld werd voor de doelpuntenmaker in beeld. De keeper heel zelden. En meestal alleen met zo'n helikopter­shot, waarbij je het hele veld even ziet.

En dat terwijl het prachtige beelden kan opleveren. Zo'n uitgelaten, houterige, Hollandse keeper. Of een type als Romero, die na een doelpunt lijkt op een kickbokser die de tegenstander probeert te imponeren.

Of, en nu komt het, Onana, een jongen die keepen ongelooflijk cool maakt. Zoals Van der Sar werd bewonderd omdat het keepen bij hem zo weinig spectaculair leek, zo is het keepen bij Onana een show. En als Ajax scoort, dan viert Onana feest. Niet houterig, niet aanstellerig, niet eenzaam.

Zo moet je juichen als je ­Ajacied bent en in Eindhoven of Rotterdam woont.

Janneke van der Horst (1981) is schrijfster. Elke woensdag verschijnt hier haar column over Ajax. Reageren? j.vanderhorst@parool.nl

Meer over