Lezersbrief

‘Omarm de angst, niet de complottheorie’

Het is de tijd om respectvol naar elkaar te luisteren en te onthouden dat de ander waarschijnlijk net zo bang is als jij, schrijft Hansje Cozijnsen in deze ingezonden brief.

Hansje Cozijnsen
null Beeld Hollandse Hoogte /  ANP
Beeld Hollandse Hoogte / ANP

Steeds vaker hoor ik mensen, zelfs vrienden, zinnen herhalen die uit een complottheorie komen. Variaties op hetzelfde thema: ze willen ons bang maken of eronder houden. Er zijn mensen die volhouden dat het wel meevalt, dat het maar een griepje is en al die regels onzin zijn. Het frustreert me enorm, ik voel me er moedeloos en soms ook verdrietig onder.

Deze pandemie brengt allerlei gevoelens van angst en machteloosheid met zich mee. Ik voel die angst ook. De angst om zelf ziek te worden, maar meer nog om anderen die me lief zijn kwijt te raken. Maar in de heftigheid van alle discussies voel ik ook een nog diepere, meer basale angst. De angst om de wereld zoals we die kennen totaal te verliezen. Die angst is veel groter en ongrijpbaar en leidt tot een panische zoektocht naar antwoorden, waarin de meest bizarre theorieën ineens plausibel lijken. Maar ze zullen ons zeker niet verder helpen. Sterker nog, ze vergroten de angst alleen maar.

Ik heb behoefte om de angst te benoemen, in plaats van van alles erbij te halen. Dan gaan we er misschien niet mee op de loop, en kunnen we ons bezighouden met waar het echt om gaat: ons gezamenlijke en zo gezond mogelijke heden én onze toekomst.

In het begin van de crisis voelde ik me niet alleen, ik voelde me samen met alle anderen, in hetzelfde schuitje. Iedereen was bang en onzeker, maar we waren dat samen. Ik pleit zeker niet voor een kritiekloze samenleving en ook ik zie dat er fouten zijn gemaakt. Maar iedereen doet zijn of haar best. We spelen allemaal een rol hierin en schoppen tegen de maatregelen helpt ons niet verder.

Het is de tijd om respectvol naar elkaar te luisteren en te onthouden dat de ander waarschijnlijk net zo bang is als jij. Laat een weldoordacht en nuchter tegengeluid horen in deze kakofonie van angstgedachten. Steun je lokale horeca door af te halen, steun de kunsten door te doneren aan theatergroepen, kunstenaars, bioscopen.

Houd je aan de regels, het is slechts tijdelijk! Aan degenen die nu roepen dat daarmee hun individuele vrijheid wordt ingeperkt, wil ik vragen of ze me kunnen uitleggen over welke vrijheid en over wiens vrijheid ze het dan eigenlijk hebben. Individuele vrijheid is in elke samenleving beperkt, opdat jouw vrijheid niet de vrijheid van de ander aantast.

Hansje Cozijnsen, Amsterdam

Meer over