Opinie

'Nóg meer internationale studenten is onverantwoord'

De opvattingen van D66 over internationale studenten en de woningmarkt in Amsterdam zijn onnavolgbaar, schrijft SP-raadslid Erik Flentge.

Erik Flentge
'Sommige internationale studenten zien zich gedwongen in auto's en op campings te slapen, omdat ze geen kamer kunnen vinden' Beeld anp
'Sommige internationale studenten zien zich gedwongen in auto's en op campings te slapen, omdat ze geen kamer kunnen vinden'Beeld anp

D66 schreef vrijdag op de opiniepagina van Het Parool dat we vooral door moeten gaan met het onbegrensd werven van internationale studenten.

Dat is hetzelfde D66 dat twee maanden geleden nog voorstelde om de komende vier jaar geen ­enkele sociale huurwoning meer op Woningnet te zetten en die huizen duur te verhuren.

En het is dezelfde partij die een paar maanden daarvoor nog moord en brand schreeuwde toen SP-wethouder Ivens maatregelen afkondigde om de snel stijgende huren van kleine nieuwbouwhuizen zoals studentenstudio's flink aan banden te leggen.

Ik vind deze combinatie van D66-opvattingen onnavolgbaar. Je kan niet aan de ene kant zeuren om meer internationale studenten en aan de andere kant voorstellen voor meer betaalbare woningen afwijzen.

Juist door de betaalbare woningvoorraad af te knijpen en tegelijk meer mensen hierheen te halen, maak je de problemen groter.

Lokale studenten worden verdrongen bij de zoektocht naar een kamer, sommige internationale studenten zien zich gedwongen in auto's en op campings te slapen, omdat ze geen kamer kunnen vinden.

Natuurlijk zijn internationale studenten welkom in Amsterdam. Maar het is echt niet nodig om - zoals D66 wil - ongebreideld reclame te maken opdat Amsterdam boven op de verdriedubbeling van de afgelopen paar jaar nóg meer studenten uit het buitenland trekt. Dat is onverantwoord.

Erik Flentge, raadslid SP Amsterdam

Meer over