Opinie

Niet de buitenlandse toerist is het probleem, maar de Nederlander

Lein Bakker Emmelot toont in Het Parool van gisteren een fraai staaltje misleidende beeldvorming, in haar brief over de overvloed van toeristen in Amsterdam. Jan Anton Brouwer adviseert haar emigratie, omdat Bakker Emmelot zich toch vooral aan Nederlanders lijkt te ergeren.

Fietsende toeristen in Amsterdam. Beeld anp
Fietsende toeristen in Amsterdam.Beeld anp

Dat Bakker Emmelot in de reclame werkt, is duidelijk; ze verstaat haar vak, zo blijkt uit de misleidende beeldvorming in haar ingezonden brief, waarin zij stelt dat de verdraagzaamheid sneuvelt onder de grote toevloed van buitenlandse toeristen.

De voorbeelden die ze in haar klaagzang aanhaalt: een rolkoffer op zaterdagochtend, bellende toeristen op de fiets met dertig man tegelijk, lallende toeristen op bierfietsen en toeristen die hun middelvinger naar haar opsteken.

Bedrijfsuitje
Hier is hoegenaamd niets buitenlands aan. Heel soms zie je wat Engelsen op een bierfiets, maar meestal zijn het brallende Nederlanders uit de provincie. Japanners en Amerikanen fietsen nooit met dertig tot veertig man tegelijk: dat zijn altijd Nederlanders (op bedrijfsuitje), en de opgeheven middelvinger is een typisch Nederlands gebaar. Het zijn niet de buitenlandse toeristen maar de Nederlanders zelf die hier over de schreef gaan.

Hoe wilde Lein Bakker Emmelot dat probleem dan aanpakken? 's Avonds en in het weekend weer de poorten van de stad op slot? Wie wakker wordt van een enkele rolkoffer op straat, heeft volgens mij het slaapkamerraam slecht geïsoleerd.

En wie meer respect wil voor zichzelf als inwoner (lees: meer rust) kan beter verhuizen naar Meppel-West of Waddinxveen-Zuid, want daar komt geen enkele toerist, zelfs niet uit Nederland. Lein Bakker Emmelot ergert zich duidelijk het meeste aan Nederlanders. Haar adviseer ik emigratie.

Wil je reageren op dit artikel? Dat kan! Scroll (een beetje) naar beneden om een reactie te plaatsen.

Lees vandaag (2-9) in Het Parool meer reacties - van medestanders en tegenstanders - op de brief van Lein Bakker Emmelot.

undefined

Meer over