De Republiek

Moeilijke zoekopdracht: een ervaren linkse burgemeester

Michiel Couzy
Michiel Couzy Beeld Wolff
Michiel CouzyBeeld Wolff

Amsterdam is ­officieel begonnen aan de zoektocht naar een nieuwe burgemeester, die waarnemer Jozias van Aartsen het liefst voor de zomer vervangt.

De ideale kandidaat is een ­'ervaren bestuurder' met 'humor en relativeringsvermogen', zo valt op te maken uit de profielschets die deze week is vastgesteld door de gemeenteraad.

De traditie wil dat de benoeming gepaard gaat met gedoe, moddergooien en onvrede. Burgemeesters van Amsterdam zijn aan het eind van hun periode altijd geliefd, maar bij benoeming zelden onomstreden. Eberhard van der Laan legde het in eerste instantie af tegen Annemarie Jorritsma, Job Cohen moest ­afrekenen met Johan Stekelenburg.

Ook deze benoeming zal een zware bevalling zijn. Het zou ­logisch zijn dat Amsterdam, gezien de verkiezingsuitslag, een burgemeester krijgt uit progressieve hoek. GroenLinks zit, als winnaar, op pole position.

Maar heeft die partij wel ­geschikte kandidaten?

De burgemeester van Amsterdam heeft op z'n minst ervaring als minister of staatssecretaris, zoals Van Thijn, Cohen en Van der Laan. Ervaring als commissaris van de Koning mag ook, zoals Schelto Patijn.

Vorig jaar, bij de zoektocht naar een waarnemer, eiste de gemeenteraad ervaring als burgemeester van een grote stad, vanwege de terreurdreiging. Zo kwam ze uit bij Van Aartsen, voormalig burgemeester van Den Haag en oud-minister.

Probleem bij GroenLinks is dat de partij nooit in een kabinet heeft gezeten en dus geen ervaren bewindslieden herbergt. Een commissaris van de Koning van GroenLinks is een zeldzaamheid. De partij levert wel een paar burgemeesters, maar niet van grote gemeenten. Denk aan de categorie Wormerland, Terschelling en Schiermonnikoog. Geen materiaal voor Amsterdam.

De naam van Femke Halsema valt regelmatig. Vorige week gaf ze toe te 'piekeren' over de belangrijkste burgemeesterspost van Nederland. Klinkt niet heel gemotiveerd, overigens.

En welke bestuurlijke ervaring heeft Halsema eigenlijk?

Ze leidde een Kamerfractie, onvergelijkbaar met een stad met radicaliseringsproblemen, terreurdreiging en een liquidatiegolf.

Voordeel voor Halsema is dat in de gemeenteraad veel steun zal zijn voor een linkse burgemeester. PvdA, SP, D66, Denk, Bij1 en Partij voor de Dieren kunnen best leven met een ­kandidaat van GroenLinks.

Dan D66, nummer twee bij de verkiezingen. Die partij zat wel in kabinetten, maar lijkt evenmin een gedroomde kandidaat jonger dan zestig jaar naar voren te kunnen schuiven.

Alexander Pechtold, voorzitter van de Kamerfractie en oud-burgemeester van Wageningen, heeft aangegeven niet te willen. Voormalig wethouder Kajsa Ollongren is pas begonnen als minister en heeft de kans laten lopen waarnemend burgemeester te worden.

De VVD, nummer drie in Amsterdam, heeft tal van oud-bewindslieden in huis, denk aan Edith Schippers en Jeanine Hennis, die best kans zouden maken als de partij niet al de burgemeesters van Utrecht en Den Haag levert. Linkse partijen in Amsterdam willen vast voorkomen dat naast de premier ook de burgemeesters van drie van van de vier grote steden van de VVD zijn.

Voor we het weten, komen we toch weer uit bij de PvdA, bestuurderspartij bij uitstek. Wouter Bos, Jet Bussemaker, Liliane Ploumen; allemaal ervaren rotten die banden hebben met ­Amsterdam. Maar ja, het zou volstrekt onlogisch zijn als deze partij, na twee nederlagen op rij, opnieuw de burgemeester van Amsterdam levert.

De gemeenteraad heeft haast, maar ook een probleem: een voor de hand liggende kandidaat is er nog niet.

Reageren? m.couzy@parool.nl

null Beeld Steen
Beeld Steen

Politiek verslaggevers Michiel Couzy en Ruben Koops belichten beurtelings op zaterdag in 'Republiek Amsterdam' een politiek onderwerp uit de stad. Lees terug:

GroenLinks is niet de enige winnaar van de verkiezingen

De liefde voor de stad won het van ideologische tegenstellingen

De dunne lijn tussen euforie en ergernis

Meer over