PlusColumn

'Misschien zijn al die tv-zenders wel hopeloos ouderwets'

Gijs Groenteman
Gijs Groenteman Beeld Linda Stulic
Gijs GroentemanBeeld Linda Stulic

Mijn zoon van zeven is al een paar maanden geheel verdwaald in het universum van Dylan Haegens. "Een YouTuber, géén vlogger," heeft hij me weleens streng uitgelegd.

Hij loopt inmiddels rond met een Dylan Haegensmuts, -T-shirt en -trui die zijn oma allemaal goedmoedig voor hem op internet besteld heeft. Op al die kleren staat 'Hey mensen', de uitroep waarmee Dylan Haegens zijn filmpjes opent. Dylanfanaten herkennen elkaar aan 'Hey mensen'.

Ik kijk weleens met hem mee en ik moet zeggen dat ik Dylan een vooruitgang vind vergeleken met de nihilistische familie Knol, van wie mijn zoon vroeger idolaat was.

Dylan Haegens maakt YouTubefilmpjes waarin zijn ouders, grootouders, vriendin en vrienden allemaal meespelen. Hij verkleedt zich graag als vrouw. Het komt op mij over als een brave, provinciale variant op Rembo & Rembo.

Terwijl mijn zoon op de iPad Dylan verslindt, bekijkt mijn dochter van zes My Little Pony op de tv, via Netflix. Een diep ironische serie, waarvan mijn dochter inmiddels alle ins en outs kent.

Ik heb mijn kinderen weleens proberen uit te leggen wat ouderwets tv kijken is: er is een programma dat ergens ver weg wordt aangezet, en heel Nederland kan daar tegelijk naar kijken op de televisie. Als het voorbij is, is het ook echt voorbij en kan je het niet meer zien.

Ze keken me met lege blikken aan.

Ik geloof dat ze vaag snapten hoe het principe werkt, maar het nut zagen ze er niet van in. Programma's die je niet aan kan zetten wanneer je dat zelf wilt, waar is dát nou weer voor nodig?

Misschien zijn al die tv-zenders met hun in­gewikkeld geprogrammeerde tv-avonden inderdaad wel hopeloos ouderwets. Maar toch kunnen er nog spannende dingen op gebeuren.

BNN had bedacht om het zoveelste programma over gender te maken. Dit keer niet over geslachtsverandering, maar over de vraag 'welke rol gender nou speelt in onze maatschappij'. Het heet Geslacht! en wordt gepresenteerd door Ryanne van Dorst, ook wel bekend als Elle Bandita.

Ryanne bleek van nature te zijn wat alle andere BNN-presentatoren zo graag wíllen zijn: onconventioneel, grappig, slim, geïnteresseerd, geen klassieke schoonheid maar wel aantrekkelijk.

En het viel op. Twitter, alle kranten, mijn persoonlijke koffieautomaat - overal ging het ineens over Elle Bandita.

Dat is toch wel weer fantastisch van die goeie ouwe tv: je hebt er de mogelijkheid om van de ene op de andere dag een ster te worden.

Gijs Groenteman (1974) is schrijver, presentator en journalist. Wekelijks schrijft hij voor Het Parool een column over media.

Meer over