PlusJaap de Groot

Met Team Oranje ontstaat een directe concurrent van TeamNL

Jaap de Groot
Jaap de Groot. Beeld Artur Krynicki
Jaap de Groot.Beeld Artur Krynicki

Omdat de focus op de spectaculaire opmars van het vaderlandse topvoetbal ligt, blijven elders in het sportlandschap veel ontwikkelingen onderbelicht. Terwijl ook daar sprake is van een opvallend proces. Zelfs zodanig dat de toekomst van de na­tionale sportkoepel NOC*NSF steeds meer ter discussie komt te staan. Dit zit ’m vooral in de verdere professionalisering van de mondiale sector en de opmars van nieuwe sporten. Inmiddels functioneren Max Verstappen, Tom Dumoulin, Kiki Bertens en Michael van Gerwen als topsporter volkomen autonoom van hun bond.

Die situatie breidt zich als een olievlek uit. Neem de organisatie van Jumbo-Visma, waarin zowel een wieler- als een schaatsploeg is opgenomen. De ­supermarktgigant heeft beide secties nu onder­gebracht in het overkoepelende ‘Team Oranje’.

Omdat Jumbo ook een zeer betrokken sponsor is van Max Verstappen, krijgt het initiatief, met boegbeelden als Tom Dumoulin en Sven Kramer, steeds meer de contouren van een nationale sportploeg. Zo ­ontstaat met Team Oranje een directe concurrent van TeamNL, de merknaam die NOC*NSF hanteert voor de olympiërs die Nederland op de Olympische Spelen vertegenwoordigen.

Dat project zorgde overigens voor problemen ­tussen de sportkoepel en commerciële partners. Het is zelfs niet uitgesloten dat het een bedrijf als Jumbo aan het denken heeft gezet. Team NL kan namelijk alleen collectief worden vermarkt; over de individuele rechten van de Dumoulins en Kramers van deze wereld heeft NOC*NSF geen zeggenschap.

Blijkbaar was dat niet duidelijk naar sponsors gecommuniceerd, want vooral rond de Spelen van Rio de Janeiro ontstond kortsluiting over het commercieel inzetten van Dafne Schippers, Ranomi Kromowidjojo en anderen. Met als gevolg dat geldschieters afhaakten.

Het zijn dit soort incidenten waardoor in topsport geïnteresseerde bedrijven zelf de regie over hun ­investeringen willen. Net als Jumbo met de wieler- en schaatsploeg. En natuurlijk Red Bull, dat al jaren in allerlei gaten in de markt duikt en daarbij de touwtjes stevig in handen houdt, van dancefestivals tot Formule 1.

Intussen hangt de Super League als een schaduw boven de Fifa, Uefa en KNVB, zijn het profwiel­rennen en toptennis in eigen organisaties onder­gebracht, is de Formule 1 in handen van een Amerikaanse mediagigant en haken steeds meer sporten en atleten af bij de traditionele bonden.

Zo doet de natuur haar werk binnen een verder ­professionaliserende sportmarkt, die steeds minder afhankelijk wil zijn van federaties die onvoldoende met hun tijd zijn meegegaan. Dat wordt duidelijk bij Jumbo-Visma, waar de schaatsunit steeds meer parallellen vertoont met de wijze waarop de onafhankelijk van de KNWU opererende wielerploeg functioneert.

Zo verliest de KNSB op termijn z’n grip op de schaatstoppers, met een verdere uitholling van Team NL tot gevolg. Ten faveure van Team Oranje.

Jaap de Groot schrijft wekelijks een column over sport voor Het Parool.

Reageren? j.degroot@parool.nl.

Meer over