Column

Met geld is veel te koop

Thomas Acda
Thomas Acda Beeld Wolff
Thomas AcdaBeeld Wolff

Terwijl ik al lopend mijn kraag optrek en mijn revers naar elkaar toeknijp, kijk ik per ongeluk opzij door het grote raam naar binnen. Zitten ze hoor, de mannetjes. Met naast zich de ho's want zij zullen zich wel bro's denken.

Zijn ze een beetje te bescheten en te Oud-Zuid voor, maar met geld is veel te koop. Helemaal als het geld van je ouders is. Doet het een stuk minder pijn als je het stukslaat aan een flesje Cristal.

Heb ik ook weleens gedronken. Was erg lekker. Maar ja, ik had er dan ook zelf voor gewerkt, dus wat zij proeven weet ik niet.

Ik kijk op mijn sinds gisteren ineens oud geworden iPhone. Nee, ze komt echt niet. Ik kijk weer naar de bro's. Sterrenrestaurantje pesten gaan ze. Wijn waar niets mis mee is terugsturen, moeilijk kijken bij het perfect gebraden vlees en bij de salade roepen: "Bloemen? Zit ik hier bloemen te vreten?"

En lachen. Niet ingetogen, maar overdreven uitbundig. Schoudertje-mep, ho'tje over de dijen geaaid, en terwijl vriend aangekeken wordt ho'tje bij de borst grijpen. Dat meteen weer een meisje uit Buitenveldert wordt die het 'gewoon spannend' dacht te hebben, gewoon.

Witte blouse uit de designerspijkerbroek. Blazertje.

Leuke jongens thuis bij mama op de bank. Hier vind ik ze nietsnutten die op een dag hopelijk ontdekken dat pa helemaal niet zo rijk was, maar alles - inclusief lidmaatschap van de golfclub - dik in de hypotheek had staan.

Bij ma zullen op een dag in één keer alle hechtingen losspringen, met als gevolg dat de meeste paarden in het potje polo dat ze zat te kijken halsoverkop het duin inschieten. Behalve de twee gedrogeerde exemplaren. Die moeten hinniken.

Wat irriteert me nu toch zo aan dit gezelschap?

Dan komt de ober. Een meisje dat haar ­eigen studie moet betalen, omdat pa voor haar studie medicijnen nu eenmaal te weinig geld heeft kunnen wegleggen omdat hij zijn eigen medicijnen moest betalen.

Ze gaat de hele avond geschoffeerd worden. Misschien belandt een van hen met een halve Lamborghini nog in zijn buik op haar operatietafel. Hopelijk kan ze de Lamborghini redden.

Het ligt aan mij, besef ik terwijl ik verder loop. Ik ben degene die hier niet hoort. Wat is dit voor tent? Sama Sebo? Geinige combi. Indonesisch eten in een bruin café.

Als Tiny Tim op kerstavond tuur ik door de kleine raampjes naar binnen. Ajax op tv is de kalkoen die mij naar binnen lonkt.

Thomas Acda (1967) is zanger en acteur. Voor Het Parool beschrijft hij wekelijks zijn observaties van 'de' Amsterdammer.

Meer over