PlusColumn

Matthijs de Ligt wordt zo'n Ajacied van wie iedereen houdt

Janneke van der Horst
Janneke van der Horst Beeld Wolff
Janneke van der HorstBeeld Wolff

Als ik mijn ­leven over mocht doen, zou ik het precies zo doen als Matthijs de Ligt. Dan zou ik ook op mijn zeventiende als basisspeler een Europa Leaguefinale spelen.

Het woord jongensboek is niet het juiste woord om zijn leven te beschrijven. Als je je al in dat soort dooddoeners zou willen uitdrukken. Dit is geen jongensboek. Zelfs Sjakie op zijn Wondersloffen of Snelle Jelle bereikte niet wat Matthijs de Ligt al bereikte.

Net na de verloren finale had hij al meteen de juiste woorden paraat in gesprek met een journalist. Veel jongens zijn of nog kinderen voor de camera of acteren dat ze mannen zijn. De Ligt niet. Je ziet zo voor je dat hij ook zo tegen de buurvrouw praat.

Toen een verslaggever hem een paar weken geleden vroeg hoe het komt dat hij al zo volwassen overkomt als hij praat zei hij: "Ik vind het leuk om mijn zegje te doen, ik heb op school ook wel spreekbeurten moeten doen (...), ik heb wel geleerd hoe je dan moet praten."

Ik ken werkelijk niemand ­anders die iets van het geven van spreekbeurten heeft opgestoken.

Hij is zo evenwichtig dat zelfs de meest nerveuze honden meteen tot rust bij hem komen. En datzelfde effect heeft hij op zijn medespelers.

Dat hele opgeblazen gedoe door de pers en niet-Ajacieden over die tegengoal met Oranje had het einde van een carrière kunnen zijn. Of in ieder geval het startsein van een dip.

Maar dit gebeurde niet. De eerste wedstrijd daarna bij Ajax speelde hij precies zoals daarvoor.

Net als bij een verspreking tijdens een spreekbeurt gaat De Ligt gewoon onverstoorbaar door. En als hij niet geblesseerd raakt, wordt hij ooit een van de helden van Oranje.

En daarom, en om zijn interviews, wordt hij zo'n Ajacied van wie iedereen houdt. Dat als Ajax kampioen wordt, supporters van andere clubs zeggen: "Ja fuck, maar ik vind het wél leuk voor De Ligt."

Janneke van der Horst (1981) is schrijfster. Elke woensdag verschijnt hier haar column. Reageren? j.vanderhorst@parool.nl

Meer over