PlusPunten en komma's

Los of aan elkaar: zo veel of zoveel?

In deze rubriek vertellen we waarom we dingen in de krant schrijven zoals we ze schrijven. Vragen? puntkomma@parool.nl

Maxime Smit

Is het nou ‘zo veel mogelijk’ of ‘zoveel mogelijk’? Het is een kwestie die deze taalliefhebber keer op keer moet opzoeken en daarom is het wellicht aardig er een aflevering aan te besteden.

In de krant komt de constructie namelijk nogal eens voor. Zoals hier: ‘Het Amsterdamse stadsbestuur moet alles op alles zetten om zoveel mogelijk (of zo veel mogelijk?) sociale huur te behouden’. Of: ‘Ik voel het als mijn verantwoordelijkheid zoveel mogelijk (of zo veel mogelijk?) mensen te beschermen.’

Zo ingewikkeld als dingen soms lijken, zo simpel kunnen ze zijn. Zowel ‘zo veel mogelijk’ als ‘zoveel mogelijk’ is namelijk goed. Sterker, dat geldt voor heel veel situaties waarin ‘zo veel/zoveel’ voorkomt.

Bijvoorbeeld in deze zin: ‘Er staan zoveel koeien in de stal’. Dat is een juiste zin, maar dat geldt ook voor: ‘Er staan zo veel koeien in de stal.’ Of hier: ‘Hij dronk zoveel dat hij er genoeg van kreeg.’ ‘Hij dronk zo veel dat hij er genoeg van kreeg,’ is ook juist. Of: ‘Het kan niet dat de linksback van de tegenstander zoveel/zo veel ruimte krijgt om te scoren.’ Zelfde verhaal. Het is allebei goed.

Is het dan echt zo makkelijk en is dit vraagstuk nu voor altijd opgelost? Nee, er is helaas (zoals altijd) een uitzondering, maar ook die is makkelijk. Bij twijfel kun je proberen ‘zo veel/zoveel’ in een zin te vervangen door ‘zo weinig’ of ‘veel’. Blijft een gekke zin over, alléén dan moet je ‘zoveel’ als één woord schrijven.

Bijvoorbeeld in de zin: ‘Het was een film uit het jaar zoveel’. ‘Het was een film uit het jaar zo weinig’ en ‘het was een film uit het jaar veel’ zouden allebei geen logische zin opleveren. Dan hoort ‘zoveel’ dus aan elkaar. Of hier: ‘Ik bedoel zoveel als: je bent een vrolijke jongen’. Ook hier zouden ‘ik bedoel zo weinig als’ of ‘ik bedoel veel als’ wartaal opleveren. Ook dan is alleen ‘zoveel’ aan elkaar goed.

Nu dit allemaal nog onthouden.

Meer over