PlusColumn

Lilian Marijnissen is Ocasio-Cortez niet

Johan Fretz
Johan Fretz Beeld Wolff
Johan FretzBeeld Wolff

Onlangs bestempelde SP-voorzitter Ron Meyer - op Twitter - Lilian Marijnissen als de Nederlandse Alexandria Ocasio-Cortez (AOC). Erg om gelachen. Lilian, die Trump als president 'verfrissend' noemt, vergelijken met hét progressieve powerhouse van Amerika. Ik moet bij de SP sowieso altijd denken aan de tijd dat ik bij restaurant The Starferry in het Muziekgebouw aan 't IJ werkte. Als daar een SP-congres werd gehouden en de open bar ging bijna sluiten, kwamen veel bezoekers nog even snel tien gratis bier halen. Ach, welvaartsherverdeling.

Wie dichter in de buurt komt van Ocasio-Cortez' goedkeuring, is Rutger Bregman. In elk geval retweette AOC deze week met veel lof de nieuwste video, waarmee de Nederlandse historicus voor de tweede keer in korte tijd viral ging. Deze keer met een vlammende ontmanteling van FOX News-presentator Tucker Carlson. "You are a millionaire funded by billionaires." Bregman noemt zichzelf telkens 'just a random historian'.

Dat is natuurlijk een beetje valse bescheidenheid. Bregman is helemaal niet random, hij is intelligent, autonoom, onbevreesd, eloquent en weet zijn ideeën haarscherp te formuleren. Hij laat zich bovendien niet inpalmen door alle aandacht van het establishment en blijft zijn ongemakkelijke waarheden verkondigen.

Bregmans internationale doorbraak zegt niet alleen iets over zijn kracht als boodschapper, het zegt ook iets over de boodschap zelf. Het laat zien hoe snel ons collectieve denken over deze sociaal-economische vraagstukken is gekanteld.

Tien jaar na de crisis en wakker geschrokken door de machtsgreep van naargeestige nationalisten durft links weer echt links te zijn. Heel fijn en bemoedigend, al zitten er wel wat haken en ogen aan. Dat bewees ook de breuk in de Britse Labourpartij.

Gekrenkte leden splitsten zich deze week af. Vanwege de brexitkoers, maar ook omdat ze beschaamd waren over wat zij 'institutioneel antisemitisme' binnen de partij noemden. Labourleider Corbyn krijgt al langer verwijten van antisemitisme en of die nu terecht zijn of niet, hij drukt ze veel te halfslachtig de kop in.

Je ziet dit te vaak bij links: men richt zich uitsluitend op sociaal-economische thema's, voegt daar wat gemeenplaatsen aan toe over Saam­horigheid, Diversiteit en Verbinding, maar houdt zich lafjes afzijdig over andere vormen van gif en structurele ongelijkwaardigheid.

Terwijl dat economische verhaal van mensen als Corbyn ijzersterk is, moeten ze wel beseffen dat het weinig waard is wanneer ze het op andere vlakken zo laten liggen. Antisemitisme, racisme, seksisme en religieus conservatisme moeten juist binnen de eigen gelederen keihard de kop in worden gedrukt - en ook daarbuiten moet men er ondubbelzinnig tegen in verweer komen.

Over Obama wordt inmiddels gezegd dat hij economisch niet werkelijk progressief was. Je kunt in elk geval niet ontkennen dat hij altijd vooraan stond om wijze, zinnige, diepmenselijke reflecties te geven op de samenleving, los van de materiële vraagstukken. Wie zijn we, wat maakt ons mens, hoe verhouden we ons tot elkaar, hoe kunnen we ondanks onze verschillen in achtergrond en opvatting en de botsingen waar die verschillen zonder meer toe leiden, toch een
manier vinden om met elkaar samen te leven?

Wie de Nederlandse Alexandria Ocasio-Cortez wil zijn, zal toch echt ook op die vlakken met een overtuigende visie moeten komen.

Johan Fretz is schrijver en theatermaker. Hij heeft een wekelijkse column in de krant.

Reageren? j.fretz@parool.nl

Meer over