PlusColumn

Ligt de koning op de bank als Ajax speelt?

Dagelijks publiceert Het Parool een column over Ajax en voetbal. Vandaag: Janneke van der Horst over Willem-Alexander en de voetbaluitslagen.

Janneke van der Horst
Janneke van der Horst. Beeld Wolff
Janneke van der Horst.Beeld Wolff

Ik weet dat het bon ton is om een hekel te hebben aan het koningshuis, maar zoals de een een oma heeft die met de Duitsers heulde, zo had ik een oma met een abonnement op Vorsten. Ik praat er niet graag over, maar het blijft je achtervolgen.

Jarenlang zag ik plaatjes van een opgroeiende Willem-Alexander en zijn broers. En dat krijg je nooit echt uit je hoofd. Het is inmiddels algemeen bekend dat onze koning een voorkeur heeft voor Ajax en onze koningin (maar wat weten vrouwen ervan) voor Feyenoord.

En op wedstrijddagen vraag ik me in naam van wijlen mijn oma weleens af: hoe ligt Willem-Alexander, of beter gezegd, Zijne Majesteit, er nu eigenlijk bij op de bank? Heeft hij een abonnement op Fox Sports of kijkt hij wedstrijden via een illegale stream op zijn laptop?

En als dat laatste het geval is, stampt hij weleens de kamer van een dochter in of ze alsjeblieft even niks wil downloaden omdat papa De Graafschap-Ajax probeert te kijken? Heeft Willem-Alexander een groepsapp met vrienden waarbij ze spelers die niet presteren belachelijk maken?

En een andere belangrijke vraag: waarom is Máxima voor Feyenoord? Ze is niet van huis uit Feyenoorder, dat lijkt me uitgesloten. En als je verliefd wordt op een buitenlander en hij is voor een voetbalclub, dan word je toch niet voor de grote concurrent?

Dat je stapelverliefd wordt op een jongen uit Albanië die groot fan is van Partizan Tirana en dat jij dan zegt: o ja, ken ik niet, maar ik ben dan voor Dinamo Tirana.

Het is jammer dat Koningsdag nooit op een competitiedag zal vallen. Het lijkt me wel mooi om dan live te zien hoe Willem-Alexander de uitslagen ingefluisterd krijgt. En op die ene dag mag Ajax dan verliezen. Als het ons ten minste geen kampioenschap kost. Gewoon om te zien hoe koning Willem-Alexander de rest van de dag retechagrijnig blijft.

j.vanderhorst@parool.nl

Meer over