Lezersbrieven

'Lieve Femke Halsema, heb jij een zoldertje voor mij vrij?'

Femke Halsema wordt de nieuwe burgemeester van Amsterdam. Lezers van Het Parool reageren.

Het Parool
'Zet 'm op, Femke. Vergeet niet je humor mee te nemen, dat is ­belangrijk in Amsterdam.' Beeld anp
'Zet 'm op, Femke. Vergeet niet je humor mee te nemen, dat is ­belangrijk in Amsterdam.'Beeld anp

Alle Amsterdammers
Femke Halsema zal moeten leren er echt voor alle Amsterdammers te zijn. Femke zal ­moeten huilen met de Amsterdammers, ­moeten feesten met de Amsterdammers en de ­koppen tegen elkaar moeten slaan als het moet; 'zorg goed voor de stad en voor elkaar'.

Daar gaan we als 900.000 Amsterdammers Femke natuurlijk bij helpen.

Walther Ploos van Amstel, Amsterdam

Zoldertje
In maart 2019 moet ik na acht jaar uit mijn mooie woning op elfhoog en zal ik helaas ­Amsterdam moeten verlaten. Want voor mij, met mijn inkomen, is er de komende tien jaar geen plaats. Ik sta op de wachtlijst bij Woningnet en na negen jaar sta ik nog steeds op ­nummer 89.

Ik word hier heel verdrietig van; ik vind Amsterdam zo mooi en ik zou het zo fijn vinden om mijn beroep als verpleegkundige te kunnen ­uitoefenen in de stad en ook gewoon op de fiets naar mijn werk kunnen.

Zoals het er nu naar uitziet moet ik meer dan een uur reizen om op tijd de cliënten te kunnen verzorgen, en dan maar hopen dat er geen ­stakingen zijn, dan wel uitval van het ov of andere vertragingen. Bovendien lopen de kosten bij mij ook ­alleen maar op, want het openbaar ­vervoer is niet gratis en de fiets wel.

Lieve lieve Femke, heb jij een zoldertje voor mij vrij de ­komende 10 jaar?

Leontien Huurman, Amsterdam

Bezield verhaal
De keuze van Femke Halsema als nieuwe burgemeester van Amsterdam is veelbelovend. Onlangs ging ik naar een lezing van haar. Ze hield een bezield verhaal, dat werd ondersteund door indrukwekkend beeldmateriaal. Door de strak geregisseerde powerpoint­presentatie was er helaas geen enkele ruimte voor vragen uit het publiek.

Ik hoop dat mevrouw Halsema in haar rol van burgemeester een luisterend oor heeft voor alle ­Amsterdammers en steeds bereid blijft om met hen het gesprek aan te gaan.

Johannes Bolt, Velserbroek

Tweelingmoeder
Femke Halsema is een pittige dame, die vast een heel fijne burgemeester gaat worden. Leuk, voor het eerst een vrouw en tweelingmoeder als burgemeester. Zet 'm op, Femke. Vergeet niet je humor mee te nemen, dat is ­belangrijk in Amsterdam, enne: geen kok kookt naar alle monden.

Als je aan de achterkant van het gemeentehuis uit het raam kijkt zie je mij aan het werk aan de Zwanenburgwal: vrijwilligers coördineren bij Markant. Samen zorgen voor de stad!

Marianne Hageman, Amsterdam

Kletsen
Amsterdammers, gefeliciteerd met jullie nieuwe burgermeester. Eindelijk een vrouw in de hoofdstad.

Femke, laat alle criticasters maar kletsen en ­besef dat Eberhard van der Laan (die ook geen geboren en getogen Amsterdammer was) pas echt populair werd nadat bekend werd dat hij ernstig ziek was. Veel plezier en succes allemaal.

Frans van 't Hull, Hoofddorp

Groentesap
Halsema's draaiboek voor een eventuele ­huldiging van Ajax luidt als volgt. De spelers zullen per bakfiets van de Paul Rosenmöller Arena (voorheen Johan Cruijff Arena) naar ­Blijburg gefietst worden, alwaar zij worden ontvangen met een glas groentesap of biologische prosecco. Daarna zal het antifa-koor enkele Ajaxliederen ten gehore brengen, waarna de spelers allemaal een kampioensboom zullen planten. De festiviteiten worden rond 20.00 uur beëindigd om het milieu niet langer te belasten.

Dan zal burgemeester Halsema de ­spelers persoonlijk feliciteren en meedelen dat er vanaf volgend seizoen geen parkeerplaatsen zijn in en rondom het stadion. Het veld in de Arena zal aanzienlijk kleiner worden. Dit is in het voordeel van het spel en zo kunnen wij achter het doel het gras gebruiken voor de aanleg van biologische moestuintjes. Met de KNVB is afgesproken dat elke voetbalclub in Amsterdam kosteloos 100 vluchtelingen opneemt.

Johan Lienos, Amsterdam

Lees ook: Reacties op Halsema: 'Vandaag of morgen breekt de pleuris uit'

Meer over