Lezersbrieven

Lezers over sponsordeal Ajax met Unibet: ‘Het aantal gokverslaafden zal oplopen’

Ajax kondigde dinsdag een sponsordeal aan met gokbedrijf Unibet. Lezers van Het Parool reageren: ‘Wanneer wordt shirtsponsoring voor gokken verboden?’

Het Parool
null Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

‘Ajax, bedenk goed met wie je in zee wil gaan’

Sinds gokwebsites in Nederland zijn gelegaliseerd, vliegen de gokreclames je om de oren. Veelal worden hier oude bekenden uit de voetbalwereld voor ingezet, zoals Wesley Sneijder en Andy van der Meijde. Van der Meijde heeft in een interview met Radio 1 aangegeven de ophef over gokreclames niet te begrijpen, maar gaf in datzelfde interview ook aan dat hij zelf niet weet hoe online gokken werkt. Van degene die in de omschrijving van zijn belastingaangifte het woord ‘anusklep’ invult, verwacht ik geen uitvoerig onderzoek naar de gevolgen van een bepaalde samenwerking. Maar van een professionele partij als Ajax verwacht ik dat wel.

Ajax heeft na het ontslag van technisch directeur Marc Overmars aangegeven bezig te zijn met een interne cultuurverandering. Dit lijkt mij een prima moment om ook goed na te denken over met wie je als club in zee wil gaan. Gezien de kritiek vanuit de verslavingszorg en de jeugdige leeftijd van veel fans had deze samenwerking wat mij betreft beter achterwege kunnen blijven.

Hup Ajax.

Julius Moorman, Ajacied.

‘Hoe lang nog tot shirtsponsoring voor gokken verboden wordt?’

Worden we net als Engeland een goknatie? Als het aan Ajax ligt wel. Verslavingszorginstelling Jellinek schat dat er in ons land 70.000 gokverslaafden zijn. Met gokbedrijf Unibet op het nieuwe Ajaxshirt zal dat cijfer zeker oplopen, zo is mijn verwachting. Hoe lang blijft Ziggo nog als sponsor van Ajax?

Het is onbegrijpelijk dat de Nederlandse regering eerst het online gokken legaliseert en daarna pas beperkende maatregelen treft. Straks geen zakcenten meer voor oud-Ajacieden Wim Kieft, Wesley Sneijder en Andy van der Meijde, die optreden in gokreclames. (Actieve voetballers mogen al niet in gokreclames verschijnen, vanaf 30 juni geldt ook een verbod voor andere rolmodellen, red.) Hoe lang duurt het nog tot shirtsponsoring voor gokken, net als reclame voor alcohol en tabak, ook niet meer mag?

Henk Penseel, Naarden

Ajax en Unibet: alles over de sponsordeal

Ajax heeft een meerjarige overeenkomst gesloten met Unibet, aanbieder van online sportweddenschappen. De nieuwe sponsordeal komt in een tijd waarin veel verontwaardiging bestaat over gokreclames. Sinds de nieuwe gokwet van oktober vorig jaar is het mogelijk om legaal te gokken bij verschillende online aanbieders in Nederland. Verslavingsklinieken vrezen dat daardoor een nieuwe generatie verslaafden ontstaat.

Ajax en Unibet geven aan dat ze zich willen inzetten voor maatschappelijke projecten, vooral op het vlak van mentale gezondheid, verantwoord spelen en preventie van matchfixing. “Ajax wilde alleen in zee gaan met een grote, betrouwbare partij met het beste product en de beste aanpak op het vlak van verantwoord spelen. Dat is Unibet,” laat een woordvoerder van Ajax weten. De club vindt het jammer dat fans negatief op de overeenkomst reageren. “Maar we wisten dat er zulke reacties konden komen.”

De woordvoerder benadrukt dat Unibet ‘ook bezig is’ met ‘het negatieve gedeelte’. “Zo bouwt het gokbedrijf sinds 2012 aan een algoritme dat gedrag van spelers moet monitoren. Daarmee kan vroegtijdig worden ingegrepen wanneer schadelijk gedrag gedetecteerd wordt.” Hoe de projecten die Ajax en Unibet hebben aangekondigd eruit komen te zien, wordt nog onderzocht.

Minister Franc Weerwind (Rechtsbescherming) werkt aan een wettelijk verbod op ongerichte reclames voor risicovolle kansspelen. Het voorstel zou ‘in de zomer’ af moeten zijn.